Градско гријање идеално рјешење за топле и безбједне домове

Александра Тодоровић
Градско гријање идеално рјешење за топле и безбједне домове

БАЊАЛУКА - Градско гријање је најлакши и најбезбједнији начин загријавања стамбених зграда, а искључивање са система даљинског гријања, упозоравају стручњаци, може довести до бројних проблема, од нарушавања термичког комфора осталих корисника, па чак и до пожара који настају због превеликог оптерећења електричних инсталација.

Прије него што се одлуче за искључење са система даљинског гријања и прелазак на неки од алтернативних метода загријавања, потрошачи у објектима колективног становања требало би да буду упознати са ризицима и посљедицама које такав избор може имати за остале кориснике у стамбеним зградама.

Искључењем са система нарушава се хомогеност инсталација колективних стамбених или вишепородичних стамбено-пословних објеката. Такав систем је у спрези - унутрашње инсталације су заједничке, тако да свака измјена утиче и оставља посљедице на све станаре, с обзиром на најважнију чињеницу коју станари морају имати у виду приликом куповине стана - да цјелину чини комплетан објекат, а не стамбена јединица, која је само дио те цјелине.

Командир Ватрогасне бригаде Бањалука Мирослав Малинић казао је за “Глас Српске” да искључење са система градског гријања често може да доведе до нарушавања квалитета гријања за остале кориснике, кратких спојева, или чак и до пожара, који настаје због превеликог оптерећења електричних инсталација.

- Уколико се појединац одлучи да стан загријава уз употребу електричне енергије, то може да буде опасно, јер се на овај начин претјерано загријава електрично коло. У том случају повећан је број осигурача и каблова, а то због великог оптерећења може изазвати кратак спој - појаснио је Малинић.

Додао је да се ово посебно односи на стамбене зграде у којима није предвиђен други метод загријавања осим оног путем даљинског гријања.

Према његовим ријечима, корисник који се искључује нарушава енергетски баланс комплетног објекта, нарушава комфор комшијама и доводи у ризик безбједност осталих станара.

- Многе зграде углавном нису пројектоване за непредвиђене потрошаче попут електрокотлова или термоакумулационих пећи па њихова употреба може да оптерети систем до те мјере да постоји реална опасност од пожара - нагласио је Малинић.

Појаснио је да се искључењима са система даљинског гријања угрожава хомогеност инсталација колективних стамбених објеката. Код таквог система унутрашње инсталације су заједничке, тако да свака измјена оставља посљедице на све остале станаре, јер цјелину чини комплетна стамбена зграда.

Дипломирани инжењер машинства доц. др Милован Котур појаснио је да би корисник прије искључења са система даљинског гријања требало да обезбиједи функционалну замјену за гријање.

- Уколико то није обезбиједио, то ће довести до нарушавања термичког комфора просторија које су у непосредном контакту са станом који је искључен из система даљинског гријања. Уколико је обезбијеђено замјенско гријање наведеног простора, то неће имати утицаја на остале кориснике - истакао је Котур за “Глас Српске”.

Опасност

Из заједнице етажних власника у Равногорској улици у Новој вароши казали су да због несавјесних појединаца, који су се искључили са система даљинског гријања, страхују од пожара.

- Наша зграда је стара градња и постоји неколицина станара који су се искључили са система даљинског гријања и сада се зими грију на струју. Страхујемо да, уколико се овај тренд настави, дотрајале и старе инсталације неће моћи издржати оптерећење, што би могло бити кобно - истакли су из ЗЕВ-а у Равногорској улици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана