Градске стипендије за 1.238 средњошколаца

Срна
Градске стипендије за 1.238 средњошколаца

Бањалука - Град Бањалука ће у школској 2018/2019. години стипендирати укупно 1.238 ученика средњих школа, за шта ће из градског буџета бити издвојено око милион КМ.

Градско одјељење за образовање, здравство, омладину и спорт објавило је данас ранг-листу ученика којима је одобрена стипендија града Бањалука по основу успјеха у школи, а која се може погледати на интернет-страници и на огласној плочи у приземљу зграде Градске управе.


Према подацима овог одјељења, на конкурс за додјелу стипендија средњошколцима пријавило се укупно 1.317 ученика који су конкурисали за једну од три врсте стипендија - према социјалном статусу, за дефицитарна занимања и стипендије за успјех у школи.

За стипендију по основу успјеха у школи конкурисао је 651 ученик, за стипендију по основу социјалног статуса конкурисало је 615 ученика, док је за стипендију за дефицитарно занимање био пријављен 51 средњошколац.

У надлежном одјељењу рекли су Срни да је позитивно ријешено 1.238 захтјева, док 79 захтјева није испунило услове конкурса.

"Комисија је размотрила пријаве по основу успјеха у школи и утврдила да 634 ученика испуњава услове прописане конкурсом, те је, у складу са тим, извршила бодовање и сачинила ранг-листу", рекли су из овог одјељења.

Одобрене су и 564 стипендије за ученике који су поднијели захтјеве по основу социјалног статуса и 40 стипендија за дефицитарна занимања.

Из надлежног одјељења истакли су да би комплетна обрада захтјева и припрема рјешења за додјелу стипендија требало да буде окончана до половине новембра када ће и ученици стипендисти бити позвани да преузму рјешења.

Одлуком о утврђивању висине средстава за стипендирање ученика и студената из буџета града Бањалука, висини стипендија, дефицитарним и суфицитарним занимањима за школску 2018/2019. годину утврђено је да стипендије за успјех у школи и стипендије према социјалном статусу износе 80 КМ, док стипендија за дефицитарна занимања износи 160 КМ.

Све градске стипендије исплаћују се у мјесечним траншама, и то десет мјесеци у години.

Конкурс за студентске стипендије отворен је до 14. новембра.

Град додјељује три врсте стипендија редовним студентима првог циклуса - према социјалном статусу, за дефицитарна занимања и за успјех на студију.

Највиши новчани износ предвиђен је за студенте који су изабрали нека од дефицитарних звања и то у мјесечном износу од 250 КМ, док по критеријумима социјалног статуса и успјеха на студијама мјесечна стипендија износи 130 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана