Градске плаже спремне дочекују купаче

Јасмина Перишић
Градске плаже спремне дочекују купаче

Бањалука - Сезона купања на Врбасу и Врбањи може да почне јер су градске плаже спремне да дочекају купаче. У Градској управи истичу да су плаже покошене, очишћене од смећа а на оној код Зеленог моста у функцији су тушеви и ЊЦ кабине, а биће ангажовани и спасиоци.

- Постављене су и клупе, уређене зелене површине и прилази води. На популарној Абацији код Зеленог моста одавно је изграђена комплетна инфраструктура тако да су посјетиоцима на располагању и два игралишта, једно за баскет а друго за одбојку на пијеску. Они који ће дио или цијело љето провести на обалама ријека имаће све услове да уживају - нагласили су у Градској управи.

Напоменули су да одржавање купалишта врше у склопу редовног одржавања комуналне опреме, јавне хигијене и зеленила.

- Обезбијеђени су и спасиоци а за рад спасилачке службе за  шта је издвојено 4.000 КМ - казали су у Градској управи,

Да су уређене и обале Врбање, те спремна и главна плажа Зелени вир потврдили су и у Удружењу грађана Зелени вир.

- Градска управа нам је обећала да ће поставити нове корпе за отпатке или санирати постојеће, већ су покосили и уредили плажу, у чему је помогла и неколицина мјештана. На реду је још чишћење корита Врбање. Скоро све је урађено и очекујемо максималан број купача ове године. За разлику од ранијих година када су приче о загађењу Врбање смањиле број купача, прошле године их је било веома много. Људи примјећују да се посветило више пажње том купалишту и долазе. Викендом готово да нема слободног мјеста на плажи - рекао је Милан Ћурлић из овог удружења.

У Савјету мјесне заједнице Врбања кажу да су задовољни уређењем три главне плаже у Врбањи.

- Приликом редовног уређења обала на плажама Зелени вир, Стари млин и код "бране" покошена је трава а сређени су и прилази са обала до воде. Прве двије плаже су рађене по пројекту и опремљене су скакаоницама, јавном расвјетом те кантама за смеће и мјестима за роштиљање - истакли су у Савјету МЗ Врбања.

Становница Старчевице Ивана Латиновић, каже да се бар једном годишње окупа на некој од градских плажа, те да је задовољна како су уређене.

- Одрасла сам на Врбасу а као дијете и у тинејџерским данима љети сам редовно одлазила на Абацију. И сада понекад одем на Врбас иако је хладан, а прошле године сам се једном чак купала и на Зеленом виру. Горе је лијеп поглед из баште оближњег кафића на купаче који сатима не излазе из топле Врбање - рекла је Латиновићева.

Квалитет воде

Из Градске управе су рекли да још немају резултате квалитета воде на градским купалиштима.

- Када је у питању квалитет воде на купалиштима ријека Врбас и Врбања ове године је планирано да се узорци воде узму пред саму сезону купања на ријекама. То ће бити обављено током јуна - рекли су из Градске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана