Градска каса тежа за 10,7 милиона КМ

Весна Поповић
Градска каса тежа за 10,7 милиона КМ

Бањалука - Буџет града за ову годину би требало да буде увећан на 138,9 милиона КМ, што је за 10,7 милиона КМ више у односу на планираних 128,2 милиона КМ.

Наведено је то у Нацрту ребаланса буџета града за 2016. годину, који ће се наћи пред одборницима на сједници Скупштине града 23. јуна.

Највећи дио увећања односи се на уврштавање суфуцита из 2015. године од 5,02 милиона КМ. Управо од тих средстава планирано је покривање дефицита из ранијег периода од 2,8 милиона КМ. Такође, дио лањског суфицита од 1,36 милиона КМ требало би да буде искоришћен и за набавку опреме Цивилној заштити и ватрогасцима, изградњу водоводне и канализационе мреже 472.011 КМ те за субвенције пољопривредницима 324.000 КМ.

Градска каса биће додатно "ојачана" и новим краткорочним кредитом од три милиона КМ. У образложењу Одлуке о кредитирању је наведено да се њиме покрије недостатак новца у градској каси који је настао смањењем свеукупних прихода града за пет мјесеци ове године. Одборници ће такође разматрати овај кредит на сједници 23. јуна, али прије нацрта ребаланса овогодишњег буџета.

Нацртом ребаланса буџета предвиђено је повећање средстава за Градску изборну комисију и то за 65.200 КМ. Тим новцем би требало да буду плаћене накнаде члановима изборне комисије, бирачких одбора и других лица која ће учествовати у припреми предстојећих локалних избора.

Одјељење за финансије би требало да добије додатних 360.000 КМ за покривање дугова, ПДВ, порезе, доприносе и поврате по основу рјешења.

Када су у питању планирани приходи града од продаје гаража, земљишта и друге имовине, они ће бити умањени за 1,9 милиона КМ. Тако је ребалансом буџета предвиђено умањење прихода од закупа објеката града - 130.000 КМ и комуналне таксе на фирму - 300.000 КМ.

Планирано је увећање на ставци накнаде за уређење грађевинског земљишта од пет милиона КМ. Ради се о својеврсној компензацији града и инвеститора који граде и који би у најбољем случају о том питању градски касу требало да доведу на позитивну нулу. Наведену суму би грађевинарци требало да уложе у изградњу водовода, канализације те путеве. За исти износ им се умањују накнаде које би они на крају требало да уплате граду за грађевинску дозволу и другу документацију.

Одборник СДС-а Ђорђе Умићевић сматра да у нацрту ребаланса има доста нелогичности.

- С једне стране, имамо суфицит или вишак новца из прошле године којим се полако затвара дефицит из претходних година. Опет, с друге стране, имате нови кредит. Није ми јасна рачуница, ако већ имате суфицит зашто је потребан кредит - навео је Умићевић.

Одборници других партија угловном нису имали коментар на план ребаланса, а најчешће су се правдали тиме што нису добили скупштински материјал или га нису проучили.

Планиране промјене

+ 2,8 милиона КМ покриће дефицита

+ 1,36 милиона КМ куповина опреме и постројења за цивилну заштиту и ватрогасце

+ 472.011 КМ изградња водовода и канализације

+ 324.000 КМ субвенције пољопривредницима

+ 65.200 КМ Градска изборна комисија накнаде чланова изборне комисије, бирачких одбора и осталих учесника у припреми предстојећих локалних избора

+ 360.000 КМ Одјељење за финансије дугови, за ПДВ, порезе, доприносе и поврате по основу рјешења

 - 1,9 милиона КМ прихода од продаје гаража, земљишта и друге имовине

 - 130.000 КМ од закупа објеката града

 - 300.000 КМ комуналне таксе на фирму

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана