Градња пута за Мотике почиње на прољеће

Весна Поповић
Градња пута за Мотике почиње на прољеће

Бањалука - Реконструкција и проширење дијела пута од Петрићевца према Мотикама требало би да почну идуће грађевинске сезоне, а за радове ће из градске касе бити издвојена два милиона марака умјесто првобитно планираних 1,65 милиона.

Ријеч је о саобраћајници дугој око седам и по километара која је у веома лошем стању, а у плану је да санација буде обављена у фазама. За комплетну реконструкцију потребно је око осам милиона марака, а радовима који су планирани у првој фази биће санирано 1,2 километра. Радовима у првој фази биће обухваћена дионица улице Краља Александра Првог Карађорђевића, од такозваних жутих зграда на Петрићевцу према Мотикама. Први тендер за избор извођача радова поништен је почетком септембра јер су пристигле понуде вишеструко превазилазиле предвиђених 1,65 милиона КМ за тај пројекат.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић је потврдио да је други тендер за изградњу пута према Мотикама објављен крајем прошле седмице.

- Очекујем да крајем мјесеца отворимо понуде и да изаберемо извођача радова. Док траје тендер, контактираћемо и са грађевинским фирмама да изађу на терен и погледају шта треба да буде урађено како бисмо их заинтересовали - казао је Сандић.

Нагласио је да су реалокацијом средстава у буџету града повећали износ за овај пројекат са 1,65 милиона КМ на два милиона марака.

- Важно је да до краја ове године потпишемо уговор са извођачем радова да бисмо резервисали средства, а како би догодине одмах са почетком грађевинске сезоне кренули радови - казао је Сандић.

Објаснио је да ће, поред тендерске процедуре, град упоредо рјешавати имовинско-правне односе.

- Имаћемо средства која ћемо резервисати за те намјене мимо новца који је планиран за реализацију пројекта. За први мах резервисали смо око 200.000 КМ, али тешко је рећи колико ће нас експропријација укупно коштати. Комисије су већ биле на терену и процијениле су вриједност засада и ограда, али остаје нам да видимо која ће бити вриједност земље коју морамо откупити. Тек када видимо који дио парцела морамо откупити, знаћемо колико ће нам бити потребно новца за тај дио посла - навео је Сандић.

Предсједник Савјета МЗ Петрићевац Зоран Савановић сматра да улица треба што прије да буде реконструисана јер ће тиме бити ријешен велики проблем мјештана овог насеља.

- Саобраћајница је уска, на њој има много рупа. Осим тога, на том путу је веома велика фреквенција возила према Мотикама, али и према другим дијеловима града. Сада иде зима и ту ће настати највећи проблеми јер ће снијег, лед и кише направити пуно оштећења на саобраћајници - казао је Савановић.

Радови

Славиша Сандић је навео да ће, поред нове и проширене саобраћајнице, бити изграђени обострани тротоари, канализација и расвјета.

- Рок за окончање радова на овој дионици пута према Мотикама ће бити 180 дана - казао је Сандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана