Грађевинци селе културу из Кастела

Весна Поповић
Грађевинци селе културу из Кастела

Бањалука - Због реконструкције љетне позорнице на Кастелу бројне културне и забавне манифестације ове године ће бити измјештене из круга тврђаве, односно мораће бити одржане на алтернативним локацијама.

Организатори осмог фестивала "Јелен Демофест" су потврдили да већ траже другу локацију за одржавање ове манифестације. 

- Сада смо у фази размишљања и прегледања других простора у граду који могу да приме више од 5.000 људи. Чим будемо имали информацију који инфраструктурно одговара за потребе одржавања "Демофеста", обавијестићемо јавност. Тврђава Кастел највише одговара нашим потребама због самог концепта фестивала, али шта можемо кад ће бити извођени радови на љетној позорници - рекла је портпарол фестивала Бранкица Стојановић.

Додала је да су и прошле године буквално у задњи трен  добили ту локацију за одржавање фестивала.

- Санација је требало да почне тада, али ће почети ускоро - додала  је Стојановићева.

Из Банског двора Културног центра, који је задужен за планирање манифестација на тврђави Кастел, рекли су да ће више информација имати идуће седмице.

- Планиран је састанак са извођачима радова и градоначелником Слободаном Гаврановићем на којем ћемо сазнати колико ће санација трајати. Тек након тога ћемо бити у могућности да кажемо колико ће ова локација бити недоступна за одржавање фестивала, концерата и других догађаја - саопштено је из ове јавне установе.

За почетак нове грађевинске сезоне најављена је друга фаза санације тврђаве Кастел. Планиран је наставак радова на љетној позорници и санација околних бедема у том дијелу тврђаве, у шта ће бити уложено још милион евра из ИПА фондова ЕУ.

Савјетник градоначелника за урбанизам, грађење и комуналне послове града Невена Предојевић је рекла да је рок за завршетак радова 12 мјесеци од дана потписивања уговора.

- Надамо да ће све припреме бити ускоро обављене и уговори потписани те да ће радови почети почетком грађевинске сезоне - објаснила је Предојевићева.

Сваке године на љетној позорници тврђаве Кастел одржавају се бројни концерти разних извођача, од дјечијег хора "Врапчићи" па до најпознатијих и најпризнатијих музичара и рок група са простора бивше Југославије. Љетна позорница је била домаћин и манифестација као што су "Дукатфест", "Козарски етно", "Краткофил"… 

Прва фаза

У прву фазу реконструкције Кастела уложено је 2,5 милиона евра, од чега је милион евра утрошено само у реконструкцију Камене куће. Реконструкција је обухватила и кулу пет, која уопште није ни постојала, и један дио бедема, затим комплетну санацију капије са сјеверне стране те спољно и унутрашње опремање највећег дијела тврђаве.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана