Грађани огорчени: Скупље карте удар на танак кућни буџет

В. Поповић, Н. Бунић
Грађани огорчени: Скупље карте удар на танак кућни буџет

Бањалука - Купили смо скупље мјесечне карте, јер немамо избора пошто је аутобуски превоз једини начин да дођем до посла, љекара или да обавимо свакодневне обавезе. Међутим, повећање цијене аутобуских карата је неоправдано и то је удар на ионако танак кућни буџет.

Тврде то грађани корисници градског превоза након што је јуче ступио на снагу нови цјеновник по којем су поскупјеле и појединачне и мјесечне карте.

Мјештанка Дервиша, која је стрпљиво чекала у реду да купи мјесечну карту за дијете, није крила незадовољство најновијим поскупљењем превоза.

- Ово никако није оправдано. Мјесечна карта коју користи моје дијете за превоз до Дервиша прије је коштала 26,1, а сада 28 КМ. Сваки удар на кућни буџет па макар то било 1,9 КМ није добар уколико се узме у обзир животни стандард грађана, плате и цијене животних намирница - рекла је наша саговорница, која није жељела да се представи.

Становник Новоселије Екрем Дембо, који користи превоз аутобусима на линијама осам и девет, каже да су радници највише оштећени поскупљењем карата.

- Цијена мјесечне карте, коју сада купујем поскупјела је за око четири марке и сада је 32,6 КМ. Чуо сам да су превозници у великим проблемима и да желе овим поскупљењем да врате кредите. Возачима дају цркавицу, а само они имају велике плате. Не очекујем да ће икада доћи до појефтињења, они ће и даље само подизати цијене - казао је Дембо.

Разочарана је и мјештанка Кочићевог вијенца, која је рекла да се непријатно изненадила када је за себе и супруга у понедјељак куповала јединствене пензионерске карте.

- Рекли су да за пензионере неће поскупјети мјесечне карте. Када ми је благајница рекла да умјесто 17 КМ по карти морам платити 20 КМ остала сам затечена. Пензије су ниске и поскупљење је неоправдано, али нисам имала избора - казала је пензионерка која није жељела да јој објавимо име.

И студент који се представио само као Небојша, којег смо јуче затекли како купује мјесечну карту, сматра да није требало да дође до поскупљења карата.

- Разлика је неколико марака, али ако чланови једне породице купују више карата, онда се она повећава, а то је већ удар на ионако танак кућни буџет - рекао је Небојша.

Аутобуски превозници су средином децембра прошле године упутили на адресу града званичан захтјев за повећање цијене карата и то правдали повећањем цијена горива и увођењем нових акциза на гориво од ове године.

Нереалне цијене

И они који не купују мјесечне карте сматрају да повећање цијене карата није оправдано. Сања Добријевић, коју смо затекли на аутобуској станици у центру града, је рекла да је ранија цијена појединачне карте од 1,4 КМ била коректна.

- С обзиром на наш животни стандард, свако повећање цијена је превише за наше кућне буџете. Разлика јесте од 0,20 КМ, али мјесечно се то нагомила, поготово зато што је велики број људи незапослен - додала је Добријевићева.

ГРАДСКИ ПРЕВОЗ

старе цијене         нове цијене

Појединачна карта       1,4     1,6

Јединствена дневна       5

Мјесечне карте

Радници     36,5   39,5

Студенти и ђаци 26,1   28

Дјеца погинулих бораца, супруге погинулих бораца и пензионери 13

Јединствена мјесечна

Радници     51,1   55

Студенти и ђаци 35,9   38,5

Пензионери 17    20

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана