Грађани о Регулационом плану: Струка мора да води главну ријеч ВИДЕО

ГС
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- У Бањалуци је одржана расправа о Нацрту измјене дијела Регулационог плана за дио централног подручја града Бањалуке коју организује Одјељење за просторно уређење, гдје је сала 33 била премала да прими све суграђане.

Овим Нацртом изглед историјске градске језгре трајно је нарушен гигантским стамбеним зградама. Овако планиран стамбени блок ће центар загушити визуално, створити додатне саобраћајне гужве, додати још пар степени целзијусевих у већ прегријане микроклиматске услове центра, повећати ниво буке, смањити безбједност у саобраћају за све учеснике. Ово су само неке од порука суграђана који су се јавили за ријеч да изнесу своје мишљење и предложе најбоље рјешење.

Синиша Алић грађанин Бањалуке истакао је да град нема смјерницу шта је најважније за функционисање града.

- Немамо визију и по ко зна који пут ћемо се оглушити на струку, и то ће нас скупо коштати. Ово што сам видио згрожен сам. Ако ми сваки дан издвајамо своја средства, плаћамо администрацијске и градске услуге, онда је минимум да се врати мишљење грађана и струке - истакао је Алић.

Из Центра за животну средину нагласили су да Бански двор као заштићен објекат на нивоу Босне и Херцеговине, изградњом било каквог објекта у непосредној близини, бива нарушен у својој визури. Планирани помоћни објекат цркве поред тога што нарушава визуру Банског двора, нарушава и визуру саме цркве, заклањајући њену проминенцију из партера трга.

Шеф Одјељења за просторно уређење Вук Вишекруна рекао је да су  због  великог интереса јавности одлучили   да организујемо као сто је тражено Јавну презентацију регулационог плана.

- То је нешто што смо урадили  у току трајања јавног увида. Ми ћемо имати након завршетка увида имати и Јавну расправу гдје ће грађани моћи да приступе и дају своје мишљење и поставе питања. Ово је још рађено за урбанистички план, иначе није пракса да се ради јавна презентација али у овом случају видјели смо да постоји интерес јавности - рекао је Вишекруна.

Грађани су се побунили и рекли да је у изради плана све погрешно, те да је израда централног спомен обиљежја на  паркинги " Краша" на погрешном мјесту.

Ритешић Миољка истакла је незадовољство , а да ће власт урадити оно што они мисле.

 -  Нас неће нико ништа питати. Парк иза позоришта нико никада не би дао да се нешто изгради, јер је то срце живота. Велике су мане у асфалту и зградама и то нас блокира, подземна гаража не долази у обзир и то станари неће дозволити  - рекла је Ритешић.

Одборник Уједињене Српске Невен Станић каже да никад није било оволико интересовање за јавну расправу

-Очигледно да су сви ови људи су против овог регулационог плана и тих силних зграда у центру града, сматрају да треба да се уради на другачији начин. Чули смо и од људи да се само струка питала. Тренутно ту има 30 становника  на том обухвату а план је да буде 1300 становника. То је пуно аутомобила, један проблем вуче други. Видјећемо да ли ће се коментари и критике грађана Бањалуке уважити. Овдје струка треба да има главну ријеч -  рекао је  Станић

- Мислим да ова презентација и људи који су говорили да су јасно показали да предложена измјена дијела регулационог плана да је неприхватљива и из угла струке и из ширег угла друштвеног мишљења. Било би неопходно да се на правно могући начин омогући продужење за достављање примједби и  да се онемогући потпуно уништење центра града кроз претјерану изградњу и изградњу у најближој зони културно историјских споменика као што је Бански двор. Једнако су критичне и кућица пред улазом у  Бански двор и 12- спратиница. Дефинитивно, треба да се заустави ова измјена-  рекао је професор са АГГФ-а Огњен Шукало.

Архитекти "Сити мола"  Бојану Шипки је драго да је јавност заинтересована за ову тематику.

- Стојимо иза свог пројекта. Прије свега, имамо на тој локацији замишљен тржни центар, паркинг гараже са минус три етаже, имамо важећи регулациони план и постојећу започету конструкцију - рекао Шипка те додао да су покушали да проблематику у центру на неки начин помјере да буде објекат стамбено пословни.

Међу  оним који је остао до самог краја је и био и одборник  ПДП-а у Скупштини града Бањалука Милко Грмуша.

За "Глас Српске" каже да је  поносан сам као човјек и Бањалучанин што овај град и даље живи, а то се види оваквим одзивом и интересом за важну тему.
- Одзив, квалитет дискусије, демократска ширина, све на једном мјесту. Осјећао сам се у једном тренутку у Скупштини града прилично усамљено, Дон Кихотовски, плашио сам се да људима није важно шта се дешава са градом и најсрећнији сам што сам погријешио. Сви добронамјерни у Градској управи имали су шта чути - рекао је Грмуша.
 

Сматра да је под хитно потребно усвојити иницијативу коју је донио прошле године да се формира Савјет плана, који чине стручњаци из архитектонско грађевинске области који не учествују у изради приједлога и документа просторног уређења.
 

- Када би они били ту, не бисмо имали закрчен град и бетон - рекао је Грмуша и додао да  ово траје деценијама и да је потребно рећи доста.
 

Нагласио је неће гласати за овакав текст Регулационог плана ако не дође до озбиљних корекција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана