Град уређује водоводе умјесто излетишта

Весна Поповић
Град уређује водоводе умјесто излетишта

Бањалука - Уређење нових простора за излетнике и рекреативце на Бањ брду, Шибовима и у Пријечанима мораће сачекати боља времена јер је ребалансом буџета града ставка за ове намјене укинута.

Првобитним буџетом у ове пројекте било је планирано улагање од 150.000 КМ али од тога се одустало због неријешених имовинско-правних односа. 

Потврдио је начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић и додао да је новац од излетишта преусмјерен на изградњу нове канализационе и водоводне мреже.

Казао је да је било планирано да излетници на овим локацијама  добију нова мјеста за роштиљање.

- Осим тога на Бањ брду је требало уредити стазе за шетњу  на којима би биле постављене клупе и канте за смеће. Слично се требало урадити на Шибовима и у Пријечанима на мјесту гдје већ постоје стазе које су урађене у приватној иницијативи  или путељци које користе грађани а које смо хтјели у потпуности да опремимо и уредимо. Како нисмо у могућности да то реализујемо извршићемо преусмјерење средстава  -  казао је Новаковић.

Предсједник Савјета мјесна заједнице Пријечани Небојша Тојагић је рекао да је стаза и даље у добром стању и проходна за рекреативце.

- Комплетно уређење стазе није баснословна инвестиција и могло се пронаћи новца за њену реализацију у буџету града - казао је Тојагић.

Излетничко-рекреативна стаза у Пријечанима дуга је 15,5 километара и званично је отворена за рекреативце у децембру 2015. године.

Према Тојагићвим ријечима идеја за њено уређење је  настала спонтано.

- Горска служба спасавања је за вријеме поплава 2014. године  дошла преко шуме јер су Пријечани били одсјечени од остатка града. Након тога смо увидјели да постоји потенцијал који је неискоришћен. Највећим дијелом су је чланови ГСС-а учинили проходном уз помоћ појединих мјештана  - додао је Тојагић.

Британци о Бањ брду

Британски "Телеграф" у тексту "Магична драж БиХ" говори о природним љепотама, а између осталог, помиње и Бањ брдо. Аутор  наводи да је рекреативни центар надомак Бањалуке једна од туристичких локација коју би требало обавезно посјетити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана