Град са 3,5 милиона грије станове до краја зиме

Весна Поповић
Град са 3,5 милиона грије станове до краја зиме

Бањалука - Градоначелник Игор Радојичић затражиће сагласност Скупштине града за доношење одлуке којом ће му бити одобрено закључивање компензацијског уговора, цесије, преузимања дуга или јемства на износ до 3,5 милиона КМ како би била обезбијеђена довољна количина мазута за испоруку топлотне енергије до краја ове зиме.

Ову одлуку разматраће одборници на засједању 31. јануара и она је услиједила послије дописа "Топлане" од 12. јануара када се обратила Градској управи са молбом за помоћ јер постоји могућност да нестане мазута, а самим тим и гријања у граду.

Замјеник градоначелника Срђан Амиџић је рекао да је то само једна у низу гаранција које је град обезбиједио "Топлани" како би била завршена ова грејна сезона.

- Ова одлука ће помоћи да омогућимо сигурност испоруке топлотне енергије и пружа шири спектар могућности дјеловања градоначелника. Које ће он мјере предузети, зависиће од сваке појединачне ситуације. Постоји могућност компензације, цесије, јемства или преузимања дуга. Исто тако, "Топлана" је недавно послала највећим дужницима опомене за наплату дугова и ова одлука је корак који дозвољава градоначелнику да се укључи у тај посао и помогне у наплати потраживања за неплаћене рачуне - навео је Амиџић.

Казао је да ће тренутне количине мазута бити довољне до половине фебруара те да је, према процјенама, до краја сезоне потребно још 8.500 тона мазута.

"Топлана" је недавно послала опомене пред искључење на адресе највећих дужника у којима их позива да измире своје обавезе до 10. фебруара.

Према посљедњим подацима, "Топлана" потражује око 29 милиона КМ, од чега јавна предузећа и институције дугују око шест милиона.

Међу највећим дужницима су Студентски центар "Никола Тесла", који дугује око 2,5 милиона марака, Универзитетски клинички центар РС са дугом већим од милион марака, те Народна и универзитетска библиотека РС која дугује више од 400.000 марака. Дуг Народног позоришта РС за гријање износи око 250.000 марака, Завода за изградњу око 165.000, а Дома здравља око 150.000 КМ.

"Топлана" грије више од 20.000 потрошача, а у просјеку њих 15 одсто не измирује редовно своје обавезе.

У извјештају ревизије учинка о теми управљања потраживањима јавних предузећа, који је за период од 2011. до 2015. године урадила Главна служба за ревизију јавног сектора, наводи се да су на крају 2014. године од укупно 29 милиона марака потраживања "Топлане", око 20 милиона КМ потраживања старија од годину, а од тога је око десет милиона старије од пет година.

Гаранција

На ванредној сједници Скупштине града 27. децембра прошле године једногласно је усвојена одлука да "Топлани" буде дата гаранција за подизање кредита од пет милиона марака за набавку мазута како Бањалука усред зиме не би остала без гријања. Град је давањем гаранције од пет милиона КМ успио да ријеши проблем гријања за дио ове сезоне, али с обзиром на временске прилике, то није довољно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана