Град пронашао рјешење за Културно-умјетничко друштво “Чајавец”: Фолклораши неће остати на улици

Александра Тодоровић
Град пронашао рјешење за Културно-умјетничко друштво “Чајавец”: Фолклораши неће остати на улици

БАЊАЛУКА - Чланови Културно-умјетничког друштва “Чајавец” ипак неће остати на улици након што су морали да напусте своје просторије, јер је им град, препознавши таленат младих чувара традиције, понудио нове.

Послије великог разочарања због принудног изласка из објекта у којем су деценијама пјевали, свирали и вриједно увјежбавали разне кореографије, фолклораши поново имају осмијех на лицима и већ данас иду у потрагу за новим просторијама.

- Град је препознао наш рад, труд и потенцијал, те са представницима Градске управе идемо у разгледање потенцијалне просторије за рад која би била довољно велика за наше будуће планове и активности - казали су из КУД-а.

Наводе да тренутну ситуацију користе за размјештај опреме у просторијама на адреси Ђуре Ђаковића бр. 12, у којима ће убудуће наставити рад док не изаберу своје ново уточиште.

- Разгледаћемо све понуђене просторе и потражити мјесто за рад са одговарајућим капацитетом, који може задовољити услове великог броја чланова свих старосних категорија - истакли су фолклораши.

Додали су да највећи број чланова чине дјеца, као и јединствене инклузивне секције особа са потешкоћама у развоју.

Из КУД-а су нагласили да из, сада већ некадашњих просторија, многе генерације носе предивне успомене. То мјесто им је, како кажу, био други дом, у којем су проводили вријеме у дружењу, културном стваралаштву, дочекујући пријатеље и госте, како из региона, тако и из свијета.

- Хиљаде фолклораша, музичара и различитих умјетника одрастајући је прошло кроз тај, за “Чајавец” уобичајен, његован породични однос међу чланством - рекли су у КУД-у.

Подсјетили су да је овај КУД био принуђен да напусти просторије у улици Краља Петра Првог Карађорђевића због изградње комплекса “Бијели двор”.

- Добили смо обавјештење правне службе носиоца пројекта за исељење и изношење техничке опреме, инструмената и осталог - кажу из друштва.

Новоизабрана управа друштва је покренула судски процес утврђивања права власништва спорне јединице некадашњег фабричког колектива “Чајавец” која им је била уступљен на трајно располагање.

- Овај проблем се провлачи годинама, због неажурности претходне администрације простор у којем смо радили није правовремено укњижен, па је дошло до приватизације - казали су из овог друштва.

Према њиховим ријечима, наведени предмет подразумијева мјере забране угрожавања посједа, на којем обављају активности, али је, како кажу, извођач пројекта ипак добио одобрење за изградњу и почео радове.

- Искључивањем воде и електричне енергије у објекту, секције су биле принуђене да обуставе рад - закључили су из КУД-а “Чајавец”.

Традиција дуга 70 година

Из КУД-а “Чајавец”, који ће догодине прославити 70 година рада, наводе да су кроз дугогодишњу традицију учествовали на разним локалним, регионалним и свјетским такмичењима и освојили многобројне награде и признања.

- Поноси смо на све наше успјехе, а најдраже достигнуће нам је освојена прва награда публике на недавно одржаном 19. интернационалном фестивалу културе и умјетности “Бујукчекмече” у Турској, у истоименој истанбулској општини - кажу из овог друштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана