Град обара рекорде по броју туриста

Невена Бунић
Град обара рекорде по броју туриста

Бањалука - Град је за осам мјесеци ове године посјетило 51.830 гостију, а остварено је 82.897 ноћења, што наговјештава рекордну сезону с обзиром на то да овакви бројеви нису никада до сада забиљежени.

Ово је потврдио виши стручни сарадник у ТОБЛ-у Младен Шукало, који каже да је ове године било за седам одсто више долазака и осам одсто више ноћења него у истом периоду лани, што је знатно више од свјетског просјека који износи четири одсто.

- Од 2010. године град биљежи раст долазака и ноћења. У истом периоду прошле године имали смо 48.407 туриста са 76.444 ноћења. Прошле године имали смо укупно 78.839 долазака и 125.933 ноћења - рекао је Шукало.

Истиче да највише туриста долази из Србије, Хрватске и Словеније.

- Аустријанци, Италијани и Нијемци такође често долазе у наш град. Највише долазака и ноћења остварили смо у мају са 8.806 гостију и 14.019 ноћења, а најмање у јануару са 4.577 долазака и 7.215 ноћења - казао је Шукало.

Додаје да у граду нема довољно хотела са пет звјездица, као и смјештаја ниже категорије односно смјештаја погодних за ђачке екскурзије и учеснике великих догађаја, фестивала и спортских такмичења.

Град располаже са 1.900 кревета у свим типовима смјештаја, са 19 хотела и 16 хостела. У хотелу "Јелена" кажу да су ове године имали више гостију.

- Располажемо са 55 соба и три апартмана, и већина их је била попуњена у претходној сезони. Наши гости углавном долазе из околних земаља, а имали смо госте и из иностранства. Задржавају се дан-два, а странци и дуже - рекао је директор овог хотела Милан Стојак.

И у хостелу "Хавана" кажу да се посјетиоци задржавају краће.

- Остају дан и углавном долазе из БиХ, ријетко из иностранства. Често су то чланови неких организација и удружења из земље. Број гостију није повећан у односу на претходни период, али није ни смањен - навели су у овом хостелу.

Туристичке туре

У склопу туристичке понуде постоје и туристичке туре које обухватају разгледање тврђаве Кастел и ужег центра, посјету трапистичком самостану Марија Звијезда, обилазак споменичког комплекса на Бањ брду и панорамско разгледање града, обилазак Крупе на Врбасу, рафтинг Врбасом, вожњу дајаком, посјету етно-музеју "Љубачке долине" и бројни други садржаји - навели су у ТОБЛ-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана