Град купује обвезнице Топлане за 2,5 милиона?

Весна Поповић
Град купује обвезнице Топлане за 2,5 милиона?

Бањалука - Град планира да откупи дио друге емисију обвезница градске "Топлане", али не у траженом износу од 3,5 милиона КМ, већ много мање.

Потврдио је то замјеник градоначелника Срђан Амиџић након јучерашњег колегијума Скупштине града на којем је одлучено да ће ово питање разматрати одборници на сједници 26. априла у оквиру Одлуке о куповини хартија од вриједности.

Тиме се покреће реализација раније одлуке Скупштине акционара "Топлане", када је одлучено да кроз емисију 35.000 обвезница буде обезбијеђено 3,5 милиона КМ за рад овог комуналног предузећа, а план је био да купац буде град Бањалука.

- Упућивањем Одлуке о куповини хартија од вриједности у скупштинску процедуру желимо да отворимо могућност да "Топлана" има довољно средстава да може измиривати текуће обавезе, али и за ремонт мреже за идућу гријну сезону. Не желимо да дођемо у ситуацију да немају новца ако неко од повјерилаца затражи наплату дуговања, чиме би фирма могла доћи у блокаду. Тако нешто би угрозило планове за реструктурирање предузећа - образложио је Амиџић.

Истакао је ће износ новца који ће Град за те сврхе издвојити бити мањи од траженог и то најмање за милион КМ.

- Новац за ове намјене биће обезбијеђен кроз продају обвезница које је град добио продајом гаража и пословних простора - објаснио је Амиџић и додао да ће одлука о продаји тих обвезница такође бити једна од тачака дневног реда овог засједања.

Поред тога, на истој сједници одборници би требало да разматрају и Нацрт ребаланса буџета града који би требало да са садашњих 130,75 милиона КМ износи 205 милиона КМ.

- Иако комисија још разматра понуде које су пристигле на тендер за рефинансирање 73 милиона КМ дуга и није одлучено коју ће град прихватити, ми припремамо нацрт ребаланса. Желимо да имамо све спремно да што прије књиговодствено тај прилив новца, који очекујемо, можемо уврстити у буџет. На папиру градска каса ће се драстично увећати, али реално, та сума ће аутоматски бити исплаћена за дугове. Када се све сабере и одузме најреалније је очекивати да ће у градској каси остати додатних 2,5 милиона КМ. Тај новац ће се прерасподијелити на улагања у инфраструктуру - прецизирао је Амиџић.

На дневном реду Скупштине града, између осталог, ће се наћи и извјештај о раду Туристичке организације града за 2016. годину и програм рада за текућу годину, затим информација о финансијском пословању Центра за предшколско васпитање и образовање.

Компензација

На недавном састанку предсједника РС Милорада Додика, министара у Влади са градоначелником Игором Радојичићем договорено је да ће Влада преузети на себе 29 милиона марака дуга "Топлане" према "Оптима групи", који ће компензовати са овим предузећем. Тиме ће дуг "Топлане" са 85 милиона КМ бити смањен на 56 милиона КМ. За набавку мазута у овој гријној сезони од децембра 2016. године укупно је потрошено десет милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана