Град диже кредит за изградњу моста у Чесми

Весна Поповић
Град диже кредит за изградњу моста у Чесми

Бањалука - Град Бањалука кредитно ће се задужити за 1,9 милиона КМ за изградњу моста преко ријеке Врбање, код фабрике "Инцел", на улазу у насеље Чесма.

Потврдио је то јуче градоначелник Слободан Гаврановић и додао да је град добио понуду од Владе РС, односно управног одбора Фонда солидарности, да преузме кредит за изградњу овог моста.

- Најкасније до краја данашњег дана ћемо потврдити Фонду солидарности да остајемо код тог пројекта и да нам је потребан кредит. Лани смо га кандидовали као приоритет за санацију и наравно, тражимо да тај новац буде обезбијеђен. Морамо почети са изградњом овог моста - рекао је Гаврановић.

Подсјетио је да је град прошле године предао низ пројеката за санацију штете од поплава појединим министарствима конкуришући за дио новца, а један од њих је био и за изградњу ове путне жиле куцавице за Чесму.

- Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС се обавезало да када обезбиједи новац почне изградњу. Очигледно им се тај процес протегао и сада имамо понуду да се то претвори у кредитну линију Свјетске банке у износу од 1,9 милиона КМ - навео је Гаврановић.

Истакао је да се град може додатно задужити образлажући да ће се тај кредит користити за санацију штете од поплава.

- Управо смо добили потврду да на располагању имамо једну кредитну линију од 1,8 милиона КМ. Тај новац заједно са оним од Министарства пољопривреде треба да буде уложен за санацију насипа и клизишта у насељима Чесма, Старчевица и још неким дијеловима града - рекао је Гаврановић.

Према ранијим договорима Министарства пољопривреде и града Бањалука, изградња моста иза "Инцела" требало је да буде заједнички пројекат. Нови би никао непосредно уз постојећи "Жути мост", који сада не задовољава потребе.

Процијењена вриједност моста је око два милиона КМ. Министарство је из кредитне линије Свјетске банке "Хитни пројекти опоравка од поплава" требало да издвоји 1,2 милиона КМ, а остатак новца је требало да буде обезбијеђен из буџета града.

Упркос свим настојањима, јуче до закључења овог броја "Гласа Српске" нисмо успјели да добијемо образложење из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде зашто је дошло до промјене у реализацији овог пројекта.

У информацији о кредитном задужењу града и датим гаранцијама за 2013. годину наведено је да је град био кредитно задужен у износу од 172,72 милиона КМ. Према том документу, учешће дуга у редовним приходима града за тај период износи 16,74 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана