Град би могао добити губиташа попут Топлане

Весна Поповић
Град би могао добити губиташа попут Топлане

Бањалука - Преласком Дома здравља на трезорско пословање Град би могао добити још једног губиташа попут "Топлане" ако се узме у обзир да је тренутни дуг поменуте медицинске установе око 18 милиона КМ.

Рекао је то јуче у паузи Скупштинског засједања градоначелник Игор Радојичић коментаришући план Владе РС према којим би до 31. марта  домови здравља требало да пређу на трезорско пословање.

Додао је да тај процес дјелује неприпремљено и да носи доста непознаница.

- У току су техничке припреме које се односе само на то како ће те промјене бити приказане  кроз градски  буџет.  Остало је неријешено питање досадашњег дуга од око 18 милиона КМ - казао је Радојичић.

Навео је да је потребно дефинисати на који начин ће бити финансирана примарна здравствена заштита.

- Ако се пропише да се бесплатно лијече дјеца школског узраста, труднице и пензионери та врста услуга мора бити пружена и мора за то бити обезбијеђен новац. Остаје питање да ли из Фонда здравственог осигурања РС или кроз буџет града - рекао је то Радојичић.

Говорећи о плановима за рјешавање проблема градског гријања Радојичић је напоменуо да постојећа "Топлана" не би била угашена. 

- У техничком смислу, она би била помоћ ако буду јако ниске температуре па буде требало догријавање града. Мораћемо ући у финансијско реструктурисање постојеће "Топлане" и са свим повјериоцима посебно договорити о условима дугорочне отплате дуговања. Од новог предузећа морамо остварити профит са којим ћемо отплаћивати дугове градске "Топлане" -- казао је Радојичић.

Додао је да ће се ново постројење градити поред садашње "Топлане" па се кренуло у процедуру измјене регулационог плана. 

Иначе у наставку засједања седме сједнице Скупштине града одборници су највише дискутовали око програма финансирања културе, културно-умјетинчког аматеризма и туризма. Примједбе су се највише односиле на критеријуме на основу којих се додјељивао новац из буџета те у којем правцу треба ићи развој културе.

Радојичић је казао да ће се на идућој Скупштини разматрати  приједлог да се Бањалука кандидује за престоницу културе за 2024. годину.

- То видим као путању за подизање нивоа културе и стварање стратешког приступа који ће донијети већи број  квалитетнијих манифестација - казао је Радојичић.  

В.д. начелника Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Наталија Тривић рекла је да ће ове године за културно-умјетнички аматеризам бити издвојено 180.000 КМ а за одржавање манифестација из области културе, туризма и других манифестација 150.000 КМ.

Нови грб

Игор Радојичић очекује да би на сједници Скупштине града у априлу могао да буде предложен нови грб Бањалуке.

- Ово је четврти покушај да град ријеши то питање и надам се да ће бити успјешан. Одлучио сам се за директан позив београдском хералдичару Драгомир Ацовицу да припреми неколико приједлога идејних рјешења. Формирана је и комисија која треба да помогне око припреме приједлога и тренутно смо у фази потписивања уговора о јавној набавци - истакао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана