Град Бањалука улаже у развој 30 милиона КМ

Весна Поповић
Град Бањалука улаже у развој 30 милиона КМ

Бањалука - Скупштина града усвојила је на јучерашњем засједању План капиталних инвестиција, који предвиђа да се до 2017. године у Бањалуку уложи 117 милиона КМ кроз 53 пројекта.

Замјеник градоначелника Јасна Бркић рекла је да би град из буџета за ту намјену требало да издвоји 30 милиона КМ, а од кредита да обезбиједи 9,9 милиона КМ. Прошле године уложено је 8,7 милиона тако да би остатак од 68,4 милиона КМ требало да буде обезбијеђен из других извора.

- Расправа о овој тачки је показала да нико није мислио да су ови пројекти лоши или непотребни за развој града, већ је било резерве према обезбјеђивању потребних средстава. План је амбициозан али изводљив - рекла је Бркићева.

Сматра да ће град успјети финансирати ове пројекте с обзиром на то да је у 2015. години стабилизован буџет.

- Овим планом нису обухваћени пројекти који ће бити финансирани приватним капиталом, као што је изградња станова или једног луксузнијег хотела у граду, а већ имамо таквих најава - истакла је Бркићева.

Ова тачка је изазвала бурне реакције одборника опозиције, а главна замјерка је била да је план нереалан. Одборник СДС-а Младен Кајкут сматра да овај план представља списак лијепих жеља које се неће моћи спровести.

- Више од пола планираног новца планирају обезбиједити из такозваних осталих извора, а нико не објашњава који су то извори - казао је Петковић.

Шеф Клуба одборника ПДП-НДП Зоран Талић је рекао да овај клуб није подржао план, јер је другачије требало дефинисати приоритетне пројекте.

На овом засједању одборници су, између осталог, подржали измјене Правилника о додјели субвенција за запошљавање, одлуку о утврђивању основице за обрачун ренте, прихватили оставку одборника ПДП-а Александра Золака и верификовала мандат одборнику Јови Савановићу.

На Актуелном часу одборничка група "Уједињене Српске" обавијестила је присутне да је поднијела иницијативу градоначелнику и Скупштини града за рјешавање проблема око 350 становника који живе у баракама у насељу Лазарево.

- Приликом откупа монтажних објеката мислили су да ће откупити и земљу која је уз сами објекат, а која служи за нужну комуникацију око саме бараке. Тај дио парцеле се налази у двориштима садашњих власника барака, а тражимо да се донесу потребне одлуке како би власници могли откупити те дијелове парцела - рекао је одборник Миленко Јаћимовић.

Бркићева је рекла да иницијативу неће моћи рјешавати нити градоначелник ни Градска управа.

- Према садашњем закону, претварање права коришћења у право својине дозвољено је само на земљишту које је испод самог објекта - навела је Бркићева и додала да се то питање може ријешити само измјеном закона.

Кастел

Скупштина града донијела је одлуку којом се Културном центру Бански двор дају на управљање реновирани дијелови тврђаве Кастел.

- Ова одлука не предвиђа велико запошљавање радника. Уговором ћемо дефинисати које ће обавезе имати Бански двор и процијенити који кадрови ће бити потребни - рекла је Јасна Бркић и додала да је за реновирање свих девет цјелина тврђаве Кастел потребно око 40 милиона КМ, а да је град уложио више од милион КМ у припрему документације, а из средстава ЕУ 3,5 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана