Град Бањалука стипендира 1.249 средњошколаца

Весна Поповић
Град Бањалука стипендира 1.249 средњошколаца

Бањалука - Град ће у овој школској години стипендирати 1.249 средњошколаца и за те намјене ће издвојити 1,04 милиона марака.

Потврдила је то начелник Одјељења за друштвене дјелатности Љубинка Драгојевић и додала да је тај број ученика испунио услове за стипендирање, од укупно 1.314 пристиглих пријава на конкурс за школску 2106/17. годину.

- У току ове седмице биће објављена ранг-листа са именима ученика. Обрадили смо све пристигле захтјеве и Комисија је извршила бодовање ученика. Тако ће њих 639 добити стипендије по основу успјеха. То је најбољи показатељ да је остварен циљ, јер стипендије и треба да подстичу на што боље учење, оцјене и владање - казала је Драгојевићева.

Додала је да је 57 ђака остварило право на стипендију по основу уписа у дефицитарно занимање, а у овој школској години то су механичар расхладне и гријне технике, текстилни техничар и армирач бетонирац.

- Такође, сви ученици који су ранијих година остварили право на дефицитарну стипендију имају право до краја свог школовања да добијају стипендију. Услов је да сваке школске године обнове захтјев за стипендију у вријеме трајања конкурса - рекла је Драгојевићева.

Додала је да ће град стипендирати и 229 ученика из вишечланих породица, 212 дјеце ратних војних инвалида и 112  ученика према социјалном статусу.

- Износ ученичких стипендија је 80 КМ за социјалну и стипендију по успјеху, а за дефицитарна занимања 160 КМ - казала је Драгојевићева. Стипендије се исплаћују у десет мјесечних рата, почев од новембра.

Драгојевићева је подсјетила да је одлуком Скупштине града планирано 1,6 милиона КМ за стипендије ученика и студената.

- Када се из тог износа издвоји сума коју ћемо потрошити на ученичке стипендије, преостаје 556.000 КМ за исплату студентских стипендија - казала је Драгојевићева.

Када су у питању студентске стипендије, конкурс још није затворен јер Градска управа прима пријаве до 11. новембра.

Нису испунили услове

Љубинка Драгојевић је рекла да од приспјелих 1.314 захтјева, њих 65 није испунило услове о стипендирању.

- Најчешћи разлог за неприхватање ових захтјева је била   снижена оцјена из владања и непостојање валидног рјешења од Центра за социјални рад код стипендија по социјалном статусу - прецизирала је Драгојевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана