Град Бањалука припрема базу података судских спорова

Весна Поповић
Град Бањалука припрема базу података судских спорова

Бањалука - Правобранилаштво Републике Српске би у идућих мјесец дана требало да Градској управи достави евиденцију судских спорова који се воде против града са јасном процјеном по врстама спора, основима тужбених захтјева, висини евентуалних одштетних захтјева као и процјену могућег исхода спора.

Ово је рекао градоначелник Слободан Гаврановић и додао да ће ови подаци бити сврстани у базу података коју формирају градске власти у циљу бољег планирања буџетске потрошње.

- Затражили смо тај извјештај од Правобранилаштва РС  пошто је  познато да оно заступа град у тим споровима и води евиденцију. С обзиром на посао који они обављају за цијелу регију обавијестили су нас да град тај извјештај може добити тек за мјесец дана - навео је Гаврановић.

Нагласио је да се подаци о судским споровима са којима располаже Градска управа већ  припремају за базу података.

- Али суштина је да је извјештај Правобранилаштва основ ове базе података - додао је Гаврановић.

Гаврановић је у више наврата говорио да је тешко предвидјети колико ће годишње бити судских пресуда.

- Бавићемо се процјеном исхода судских поступака и наших обавеза које произилазе из тога у свакој години за идућу годину. Без обзира на планирани износ средстава можемо реалокацијом обезбиједити онај износ који евентуално буде недостајао, ако промашимо у процјени средстава за ту намјену - додао је Гаврановић.

На адресу Градске управе у прошлој години пристигла су на наплату судска рјешења у износу већем од два милиона марака. Овогодишњим буџетом за те сврхе планиран је износ од око 500.000 КМ.

Неки судски спорови трају више од 30 година. Већина њих односи се на парнице са физичким, али и правним лицима. Само 2012. године за спорне парцеле појединцима град је исплатио више од милион марака. Према подацима Градске управе, у 2012. једном физичком лицу исплаћен је износ од чак 716.687 марака, док су два физичка лица добила по више од 220.000 КМ. У Правобранилаштву су у 2012. години добили 1.676 нових предмета.

Ревизија

Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске дала је граду мишљење с резервом на консолидовани финансијски извјештај за 2012. годину.

Једна од препорука ревизије се односила на успостављање евиденције о судским споровима који су у току да се врши процјена исхода и приликом планирања буџета резервишу средства и потенцијалне обавезе објелодане.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана