Бањалучки гимназијалци крочили у свијет режије

Александар Стојановић
Бањалучки гимназијалци крочили у свијет режије

БАЊАЛУКА - Да су ентузијазам, труд и љубав према оном што радите довољни за добар резултат, најбољи примјер су ученици другог разреда Гимназије који су снимили и публици представили свој филмски првенац “Гдје је Ана?”.

Само уз помоћ камере и микрофона, као једине опреме за снимање овог краткометражног филмског остварења, млади редитељи шеснаестогодишњаци, Зоја Чворо и Матија Бјелица, доказали су да је велика жеља довољна да се пробије лед и оствари сан.

Филм су у уторак увече у “Мектир пабу” представили публици која их је након пројекције наградила дугим аплаузом. Филм, на сликовит начин, приказује живот адолесцената и све оно кроз шта млади свакодневно пролазе у средњошколском добу. 

Матија Бјелица каже да је идеја постојала одраније, а да су у реализацију пројекта кренули сасвим случајно.

- Прича почиње са дјевојком која је нестала на излету, а онда се појављују људи из њеног живота, првенствено другари из Гимназије. Жеља нам је била да кроз ту причу прикажемо различите особе и различите карактере који чине свакодневицу у нашој, али и другим средњим школама у Бањалуци - рекао је Бјелица.

Други редитељ овог филма Зоја Чворо истиче да је задовољна како филм изгледа, с обзиром на услове које су имали за рад и да осјећа велико задовољство што је направила први искорак ка позиву којим жели да се бави, а то је режија.

- Од опреме смо имали само микрофон и камеру. Радили смо без икакве подршке и без новца, а ка циљу нас је водила само љубав према филму и режији. Велику помоћ имали смо од свих наших другара који су се укључили у пројекат и пружили нам подршку од првог дана - рекла је Чворо.

Обоје су сагласни да посао режисера није нимало лак. Испричали су како су  наилазили на бројне препреке и изазове, али да је коначан производ довољан да се сви проблеми забораве.

- Било је много занимљивих и напорних тренутака са глумцима и између нас, али свјесни смо већ сада да је то саставни дио овог чиме желимо да се бавимо. Желимо да захвалимо свим нашим другарима који су учествовали у овом пројекту - рекли су млади редитељи.
 

Учесници

Екипа овог мини-пројекта, поред редитеља, били су и њихови другари, сви ученици другог разреда Гимназије.

- Матија Димитријевић је продуцирао филм и његова помоћ је била велика. Као глумци су играли наши другари Алекса Поповић, Богдана Марић у улози главног лика, Исидора Радуловић, Никша Марјановић, те Ђорђе Арсенов и Марија Полић - рекао је Матија Бјелица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана