Гаврановић: Три милиона дата ратарима за три године

Игор Пилиповић
Гаврановић: Три милиона дата ратарима за три године

Бањалука - За подстицај пољопривреде у руралним дијеловима града током протекле три године из буџета је издвојено три милиона марака.

Ово је јуче у Развојно-едукативном центру на Мањачи изјавио градоначелник Слободан Гаврановић послије разговора са пољопривредницима који користе подстицаје Центра за развој села и предсједницима савјета мјесних заједница мањачког платоа.

- У обавези смо да за десетак дана утврдимо преднацрт буџета па смо овдашњим пољопривредницима указали на могућности издвајања новца за подстицаје у наредној години - рекао је Гаврановић.

Истакао је да је у тешком времену учињен значајан искорак.

- Од укупно издвојена три милиона, 2,2 су директни подстицаји, а око 800.000 је прикупљено од накнада за претварање пољопривредног у грађевинско земљиште - казао је Гаврановић.

Директор Центра за развој и унапређење села Миленко Шарић рекао је да је циљ састанка да пољопривредници буду упознати са оним што је реализовано током ове године, али и сагледавање стварних потреба како би био побољшан правилник о расподјели подстицаја.

- Развојно-едукативни центар на Мањачи у потпуности је оправдао очекивања. Дјелује у више сегмената, а то су истраживачки, производни и образовни - рекао је Шарић.

Додао је да је о центру до сада урађено око 30 дипломских, десетак магистарских и пет докторских радова.

- Тренутно смо један од највећих произвођача сјемена жита у РС, а у том сегменту нам недостаје дорадни центар да бисмо у потпуности заокружили производњу. Поред тога, значајан смо фактор када је у питању производња млијека са 100.000 литара - нагласио је Шарић.

Пољопривредник Ранко Сладојевић из Локвара рекао је да је сарадња са Центром за развој села и Градском управом одлична.

- Узгајам пет крава и продајем млијеко и од тога довољно зарадим да прехраним породицу. Каква је ситуација задовољан сам, а да је потребно више, потребно је - казао је Сладојевић и додао да им највише штети неконтролисан увоз хране.

Водовод

У обиласку мањачког платоа градоначелник Слободан Гаврановић обишао је и радове на препумпној станици у селу Горњи Лусићи.

- Обећали смо да ћемо наставити радове на станици чија је вриједност 45.000 КМ и тиме приводимо крају пројекат изградње подсистема Вулини. Коначни завршетак овог подсистема биће у селу Доњи Лусићи гдје вода треба да стигне са водовода Стричићи. Тада ће Мањача у цијелости бити покривена водоводном мрежом - казао је Гаврановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана