Гаврановић тражи провјеру књижења градског земљишта

Весна Поповић
Гаврановић тражи провјеру књижења градског земљишта

Бањалука - Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић најавио је јуче да ће, уколико се покажу тачне тврдње да је Завод за изградњу (ЗИБЛ) књижио градско грађевинско земљиште као своју имовину, покренути кривични поступак против лица која су то учинила!

- Градско грађевинско земљиште без одлуке Скупштине града не може да добије другог власника - рекао је Гаврановић у паузи наставка 36. сједнице Скупштине града.

Није прецизирао о којем земљишту је ријеч, али да ће све бити испитано, нема дилеме.

- ЗИБЛ је потребан граду, али неспособност да се прилагоди тржишним условима довела је до тога да послују са губитком. Нису у могућности да плаћају своје обавезе, па због тога не могу да иду на тендере - казао је Гаврановић.

Директор ЗИБЛ-а Војислав Тешановић изјавио је јуче да је велики дио градског грађевинског земљишта прије 15 година прекњижен као имовина овог завода.

- Надлежни органи треба да утврде како је то урађено и чија је одговорност. Откада сам преузео дужност, новембра 2014. године, нисам имао времена да се бавим прошлошћу јер сам се трудио да ЗИБЛ избавим из хаоса. На Скупштини града прошле седмице сам упозорио да је Завод акционарско друштво. Уколико дође до гашења ЗИБЛ-а, замислите која би блокада наступила у граду, јер аутоматски сви акционари би полагали право на имовину Завода - рекао је Тешановић.

Тешановић је прошле седмице, на почетку 36. сједнице Скупштине града изјавио да би ЗИБЛ најдаље за шест мјесеци могао отићи у стечај уколико не буду предузете хитне мјере стабилизације.

Скупштина је прихватила информацију о пословању овог предузећа у 2014. години, уз закључак да би посебна радна група требало да до октобра састави приједлог који би омогућио овом предузећу да превазиђе кризу.

Према информацији о пословању, ЗИБЛ од 2010. године биљежи смањење укупних прихода, тако да је 2014. годину завршио са минусом од 910.000 КМ.

- Нарочито је изражено смањење прихода од послова за град. То је неповољно утицало на пословање предузећа и негативно се одразило на укупан прошлогодишњи финансијски биланс. Ови приходи су опали са 1,5 милиона КМ, који су чинили 43,3 одсто укупних прихода у 2007. години, на 380.182 КМ или 18,7 одсто од укупних прихода у 2014. години - прецизирано је у документу.

ЗИБЛ је 2004. године регистрован као акционарско друштво, а удио града у власничкој структури износи 67,12 одсто. Остало је приватни капитал.

 

Водоснабдијевање

Градоначелник Слободан Гаврановић изјавио је да у буџету града ове године нема новца за изградњу нове водоводне мреже на сеоским подручјима, већ само за одржавање постојеће.

- Могући протести које су најавили мјештани дијелова Стричића и Рекавица неће промијенити тренутну ситуацију. Они који немају воду оправдано реагују јер то је један од елементарних услова за живот. Пројекти су застали јер је потребно много новца, који се може обезбиједити само кредитима, а град више не може да се задужује - рекао је Гаврановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана