Гас спас за кућни буџет

Данијела Стоканић
Гас спас за кућни буџет

Бањалука - Све више грађана као енергент у својим домаћинствима користи гас.

Како су нам рекли на бензинским пумпама, задовољни су продајом гаса за домаћинство посљедње године.

Из "Крајинапетрола" истичу да је продаја гаса на подручју града у порасту, те да код њих боца гаса кошта 22 марака.

- Примијетили смо да је продаја гаса добра и на осталим пумпама у граду - рекли су у "Крајинапетролу" и додао да се њихово пуњење искључиво врши у пунионицама.

На бензинским пумпама "Нестро петрол" рекли су да је интересовање за гасом велико, али да се у поређењу са прошлом годином није много промијенило.

- У просјеку на једној пумпи у току дана продамо шест боца гаса, али треба имати у виду да смо окружени пумпама које су се више фокусирале на његову продају - казали су у "Нестро петролу" и додао да је цијена гаса по боци 25 марака.  Према њиховим ријечима у граду има много других добављача гаса, који у већим количинама набављају и продају гас.

Миленко Ђокић из насеља Обилићево, који живи у стану, каже, како би смањио своје мјесечне трошкове већ годину дана у кухињи користи шпорет на гас.

- Прије годину дана сам купио шпорет на гас.  Стварно је спас, јер на њему мјесечно уштедим и до 50 марака - рекао је Ђокић.

Из Републичке техничке инспекције поручују да, како би била спријечена несрећа изазвана гасом, грађани приликом куповине боца треба да обрате пажњу на њену исправност и декларацију.

Командир чете Ватрогасне јединице Мирослав Малинић рекао је да несреће изазване гасом нису тако честе, али дешавају се.

- Гас у домаћинству не представља опасност, ако се корисници придржавају прописаних мјера безбједности. Цријево за плинску боцу требало би да се мијења најмање једном годишње, док мијењање регулационог вентила је препоручљиво сваки пут кад се мијења и боца - додао је Малинић.

Контрола

Републичка техничка инспекција је у 2014. години на подручју РС у пунионицама и на продајним мјестима прегледала преко 6.700 боца за пропан-бутан гас.

На 105 боца утврђени су недостаци у погледу нејасне видљивости жига, лоше антикорозивне заштите, те истеклог рока прегледа и испитивања због чега су упућене на репарацију, док су три боце уништене, јер при прегледу и испитивању нису задовољили техничке захтјеве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана