Фудбал и плес најпопуларнији

Цвија Мркоњић
Фудбал и плес најпопуларнији

Бањалука - Фудбал за дјечаке и плес или гимнастика за дјевојчице најчешћи су рекреативни спортови за које се малишани одлучују, док школе спорта нуде низ активности од атлетике и кошарке до мачевања и јахања.

У школи спорта "Каспер" истакли су да дјеца код њих могу бирати између атлетике, гимнастике, фудбала, кошарке, рукомета, одбојке и пливања.

- У сарадњи са бањалучким клубовима бавимо се и мачевањем, пењањем на вјештачку стијену, јахањем, организујемо бициклијаде, ролеријаде, скијање и још много тога - казао је тренер Филип Бабић.

Он истиче да током годишњег циклуса дјеца пролазе кроз спортове и моторику у вези са тим спортом, упознају се са њима и проналазе афинитете.

- Током љета фокусирани смо на пливање и тренинге на отвореном, а зими углавном тренирамо у дворани, посјећујемо спортске колективе и утакмице дворанског типа, те одлазимо на скијање - навео је Бабић.

"Каспер" броји више од 200 полазника, а Бабић истиче да тренери морају бити аниматори, другари, педагози те спроводити план школе који мора бити интересантан малишанима. Он додаје да је физичка активност малишана између пет и десет година веома важан аспект њиховог раста и развоја.

- Моторички развој подстиче емоционални, социјални и интелектуални развој дјеце. Недостатак физичке активности узрокује низ проблема као што су гојазност, деформитет кичменог стуба и зглобова - навео је Бабић.

У школи спорта "БЛ Клинци" тренутно тренира око 30 малишана узраста од три до девет година. Школа има базне спортове, за дјечаке фудбал, за дјевојчице плес или корективна гимнастика.

- Радимо и тренинге који обухватају координацију, спретност и слично. Настојимо да повремено уводимо нове спортове, а бирамо их у зависности од временских прилика - рекао је тренер Предраг Мајкић.

И Бањалучани сматрају да дјеца од малих ногу треба да се баве спортом, што због здравља, то и због стицања одређених навика и обавеза.

- Имам двоје основаца и уписали смо их на рекреацију чим су за то изразили жељу. Дјевојчица иде на латино плес, а дјечак тренира карате - каже Бањалучанин Драшко Ковачевић.

Улога родитеља

Предраг Мајкић сматра да родитељи треба да усмјеравају дјецу на спортове, а задатак тренера је да их задрже и квалитетно раде са њима.

- Спорт је важан за психофизички развој малишана, нарочито данас када су им надохват руке рачунари, мобилни телефони, видео-игре и остало - рекао је Мајкић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана