Фонтане опет красе град

Сања Амиџић
Фонтане опет красе град

Бањалука - Фонтане и водоскоци требало би да од сутра, послије зимске паузе, поново буду украс града. Радници предузећа “Хидро-коп” у протеклом периоду провјеравали су исправност водених пумпи и инсталација.

Рекли су ово у Одјељењу за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја.

Фонтане на Тргу Крајине, Тргу палих бораца, код зграде Народне скупштине РС, у парку “Петар Кочић”, на Булевару цара Душана, у паркићу иза Народног позоришта РС, код Медицинског факултета те на кружном току на западном транзиту дају граду, поред зеленила, још љепши изглед.

- За одржавање фонтана, јавних чесама и тушева у току ове године из градског буџета предвиђено је 64.000 марака - казали су у овом одјељењу.

Додају да ће ове године у оквиру инвестиционог одржавања комуналне опреме бити саниране фонтане на Тргу Крајине и у парку “Петар Кочић”, за шта је планирано 37.000 марака.

Грађани сматрају да фонтана у ужем центру града има довољно, али да јавних чесама треба више.

- Фонтане су лијепе и украшавају град, међутим, чесме су потреба. Нове јавне чесме требало би да буду постављене на Тргу Крајине, код Народног позоришта РС и код књижаре “Култура” јер је ту највећа фреквенција пјешака - казала је мјештанка Обилићева Марина Мијић.

Слично мисли и Милован Сајић из Борика који каже да је највећи проблем постојећих јавних чесама то што вода из њих често није за пиће.

- Не знам колико се вода на јавним чесмама контролише, али би на свакој чесми требало да  пише да ли је вода исправна за коришћење. Уколико вода није за пиће, не знам чему онда служе чесме - казао је Сајић.

Према ранијим информацијама из Градске управе, пракса је да се исправност воде са јавних чесама контролише једном годишње и да се поставља упозорење уколико вода није за пиће.

Према програму заједничке комуналне потрошње, у току ове године није планирана изградња нових фонтана и јавних чесама у граду.

Пјена

Фонтане на подручју града у љетном периоду често су на мети вандала који сипају детерџент у воду, чиме се ствара велика количина пјене.

- Фонтана преплављена пјеном лијепа је за видјети, међутим, на овај начин оне се уништавају - казали су у Градској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана