“Фолклор из блока” гради кућу Гашићима

Јана Кезић
“Фолклор из блока” гради кућу Гашићима

БАЊАЛУКА - Хуманитарна организација “Срби за Србе”, у сарадњи са Асоцијацијом бањалучких културно-умјетничких друштава, организује у недјељу у Спортском центру “Борик” манифестацију “Фолклор из блока” како би прикупила новац за куповину плаца на којем ће се саградити кућа за осмочлану породицу Гашић из Залужана.

Почетак манифестације је у 18 часова, а улазница кошта седам КМ.

Координаторка пројекта у организацији “Срби за Србе” Невена Рељић казала је за “Глас Српске” да “Фолклор из блока” по први пут организују у Бањалуци, а сав прикупљени новац биће усмјерен за куповину плаца на којем ће се саградити кућа Гашићима.

- Овим догађајем, у којем ће учествовати АНИП “Веселин Маслеша”, РКУД “Пелагић”, КУД “Чајавец”, КУД “Свети Сава” и КУД “Пискавица”, настојимо промовисати културно насљеђе које је дубоко уткано у свима нама, али и истичемо значај српског јединства и идентитета - рекла је Рељићева.

Истакла је да “Фолклор из блока” организују и у осталим градовима, те да им је драго што ће то сада бити доступно и Бањалучанима.

- За реализацију великог пројекта, који смо покренули за породицу Гашић, потребно је 120.000 КМ. Трудимо се да организујемо што више догађаја како бисмо прикупили што више новца и како би се они што прије уселили у нови дом. Сада смо на средини пута и сакупили смо око 60.000 КМ - казала је Рељићева. Испричала је да су Гашићи дивна и складна породица.

- Социјалну помоћ не добијају, а од примања имају само 300 КМ дјечијег додатка. Ова осмочлана породица живи у двије подстанарске просторије, у кући која се налази, неколико километара од центра Бањалуке - рекла је Рељићева.

Додала је да глава породице Жељко нема стални посао, већ ради тешке физичке послове на надницу, углавном у шуми, док мајка брине о дјеци.

- Најстарије дијете има 17, а најмлађе четири године. Иако немају властиту земљу, посијали су нешто баште, тако да већину хране сами производе. Поред тога, гаје нешто оваца, свиње и живину - додала је Рељићева.

Директор Ансамбла народних игара и пјесама (АНИП) “Веселин Маслеша” Немања Кнежевић казао је за “Глас Српске” да им је веома драго што сарађују са Хуманитарном организацијом “Срби за Србе”.

- Договор је да “Фолклор из блока” у наредним годинама постане традиција и надамо се да ће све протећи онако како смо планирали - рекао је Кнежевић. Казао је да ће се чланови пет бањалучких културно-умјетничких друштава потрудити да публици понуде квалитетан програм који ће се дуго памтити.

- Волим рећи да је у овом случају програм у другом плану, а да је у првом ипак то да се што више наших суграђана одазове, како бисмо прикупили што више новца за породицу Гашић - казао је Кнежевић.

Хуманитарни број

Сви хуманисти ову акцију могу подржати и позивом на хуманитарни број 17763, (позиви важе из м:тел, БХ Телеком и ХТ Еронет мобилне и фиксне мреже, на који начин се донирају три КМ). Осим тога, новац се може уплатити на број рачуна: 5620128130024158 (са назнаком: За породицу Гашић), отворен код НЛБ Банка а.д. Бањалука или путем донаторске платформе “Срби за Србе”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана