Екскурзија ученика Медицинске школе дигла узбуну

Јасмина Перишић
Екскурзија ученика Медицинске школе дигла узбуну

Бањалука - Матуранти Медицинске школе иду на екскурзију у Грчку, а у који град, то нам у школи нико није знао да каже. На родитељском састанку 14. марта остали смо ускраћени за детаље путовања и крајњу дестинацију, али смо зато добили уговор о плаћању са назнаком да одмах сутрадан, 15. марта, уплатимо прву рату.

Овим ријечима се редакцији "Гласа Српске" обратио родитељ двоје матураната Медицинске школе Драшко Талијан, негодујући због начина на који су сама школа и Туристичка агенција "Компас турс" кренули у реализацију матурског путовања предвиђеног за мај.

- Због непотпуног уговора туристичке агенције који не испуњава основне критеријуме Правилника о извођењу екскурзија, али и због немарности управе Медицинске школе, моја дјеца неће ићи на екскурзију. У уговору, ставка опис путовања, пише само Грчка и хотел са три звјездице, али не и  град и име хотела, што је према Правилнику обавезно. Дилема је да ли екскурзија траје осам дана или седам дана са пет ноћења јер на двије стране уговора стоје ове двије различите одредбе. Нема ни заштитне клаузуле за путнике ни услова раскида уговора - прича Талијан.

Према његовим ријечима, у Правилнику за извођење екскурзија стоји да мора бити и гаранција да су ученици ослобођени свих додатних трошкова.

- Од нас је поред 505 КМ, колико званично кошта екскурзија, тражено и додатних 20 евра у случају штете у хотелу. Тога у уговору нема - испричао је Талијан.

Истиче да на састанку, осим разредног старјешине, није био нико из агенције, нити директор школе да изнесе план путовања.

- Разредник ништа није знао. Када сам сутрадан то питао директоре школе и агенције, упућивали су ме један на другог. Мислим да ни они нису знали дестинацију и да ју је "Компас" тада још увијек тражио - рекао је Талијан.

Каже да се жалио и Инспекторату РС, гдје су му рекли да је уговор непотпун и да ће морати бити измијењен, те да су пред њим звали власника туристичке агенције да му то саопште.

Директор Туристичке агенције "Компас турс" Младен Рачић потврдио је да је добио позив из инспекције.

- Уговор је валидан. Поткрала нам се једино грешка о дужини трајања путовања и то неће бити проблем. Школи сам доставио план и програм путовања. Зна се да дјеца иду у Паралију. То што нису показани родитељима није моја одговорност - казао је Рачић.

Директор Медицинске школе Владимир Јагодић рекао је да ће дјеца путовати у Паралију у хотел "Ерато".

- Родитељима је саопштено гдје ће дјеца ићи и програм путовања чим је агенција изабрана. Свака друга прича нема основа - казао је Јагодић.

Изостао потпис

Један од родитеља који није желио да му споменемо име каже да није хтио да потпише непотпун уговор.

- Разредница није знала да нам каже гдје дјеца иду. Тражили смо да директор дође на састанак, али није био ту, као ни његов замјеник. Како онда то да потпишем - казао је овај родитељ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана