Еколошки техничар занимање будућности

Данијела Стоканић
Еколошки техничар занимање будућности

Бањалука - Технолошка школа, која ове године планира да упише 216 ученика у девет одјељења, за свршене основце припремила је и ново занимање - еколошки техничар, за које је привреда показала велико интересовање.

Како је објаснио директор ове школе Дејан Чутура, еколошки техничар је занимање будућности, јер учествује у свим облицима заштите животне средине.

- Програм оспособљава ученике за самостално извођење хемијских, биолошких и микробиолошких анализа најсавременијим методима. У оквиру наставе реализује се и стручна пракса, у којој се проширују примијењена знања, спознаја и вјештине из биологије, хемије, физике и екологије - рекао је Чутура.

Додао је да по завршетку четворогодишњег школовања еколошки техничари имају могућност запошљавања у установама и организацијама које се баве одржавањем зелених површина, хигијенско-епидемиолошким службама, надзорним службама, заводима за јавно здравство, аналитичким лабораторијама.

- Поред тога, дипломирани еколошки техничари посао могу наћи и у прехрамбеној, хемијској и текстилној индустрији, националним парковима, институцијама које прате квалитет хигијенски исправне воде, контролу загађености земљишта и ваздуха. Поред тога, наставни план пружа основу за наставак студија на природно-математичком, медицинском, пољопривредном, као и другим сродним факултетима - објаснио је Чутура.

Истакао је да код нас и у земљама Европске уније постоји стална потреба за овим кадром.

- Према подацима Завода за запошљавање Бањалука, на евиденцији нема незапослених еколошких техничара, што значи да тржиште није засићено овим кадром, као што је случај са многим другим - казао је Чутура.

Према његовим ријечима, за школску 2016/2017. годину планирано је увођење још једног новог занимања, а то је мултимедијални техничар, који ће обухватити и фоторепортере и камермане.

- Међутим, ове године ученицима неће бити на располагању дизајн ентеријера и фотограф. Занимање фотограф немамо већ двије године, јер интересовање за ово занимање није на завидном нивоу. Међутим, интересовање за фризере и козметичаре још увијек не јењава - нагласио је Чутура.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана