"Еко топлане" успјешно завршиле пословну годину: Позитиван финансијски резултат упркос пандемији

Александра Тодоровић
"Еко топлане" успјешно завршиле пословну годину: Позитиван финансијски резултат упркос пандемији

БАЊАЛУКА - Упркос проблемима са пандемијом вируса корона "Еко топлане" Бањалука успјешно су завршиле претходну пословну годину, саопштено је из овог предузећа.

- У трећој години пословања, као и у прве двије године, "Еко топлане" су оствариле позитиван финансијски резултат, а остварена нето добит у 2020. години износи 523.437 КМ. И у условима пандемије обезбијеђена је пуна стабилност и ликвидност пословања, а укупне финансијске обавезе смањене су за више од 1,3 милиона КМ, чиме је задуженост смањена за 45 одсто. Укупни приходи остварени у 2020. години су 21.150.157 КМ и већи су за 2,3 одсто у односу на 2019. годину - казали су у "Еко топланама".

Подсјетили су да је у децембру прошле године, први пут, оснивачима исплаћена дивиденда из добити у износу 200.000 КМ.

- Негативан ефекат изазван пандемијом вируса корона на пословни резултат "Еко топлана" у 2020. години био је око 1,2 милиона КМ - истичу у овом предузећу.

С обзиром на то да је током марта и априла било потребно обезбиједити загријавање карантинских објеката за смјештај заражених, те да се радило о објектима који имају стару столарију или фасаду, а неки од објеката су намијењени за одржавање спортских догађаја (спортска дворана), режими гријања за све кориснике су морали бити изнад стандардних и у том периоду "Еко топлане" су имале знатно већу потрошњу енергента.

- Осим тога, а с обзиром на то да је велики број објеката (школе, факултети, студентски домови, јавне институције, пословни простори, стамбени простори који се изнајмљују) био затворен те да код њих на мјерилима за потрошњу топлотне енергије није забиљежена потрошња, у том периоду приходи су били знатно мањи - рекли су у "Еко топланама".

Нагласили су да су као друштвено одговорна компанија, као и запослени у "Еко топланама", кроз учешће у одређеним хуманитарним акцијама током претходне године, у границама могућности, помогли онима који су пандемијом вируса корона били највише погођени.

- Ипак, без обзира на све проблеме које је пандемија изазвала, а у вези са ликвидности, организацијом ланца снабдијевања, као и самом производњом и испоруком топлотне енергије, уз максималне напоре менаџмента и свих запослених, без финансијске помоћи јавних институција, обезбијеђено је уредно функционисање система даљинског гријања и у ванредним околностима, поштујући све прописане мјере и препоруке надлежних институција, у складу са којима се и даље поступа - казали су у "Еко топланама".

Остварени пословни резултати у 2020. још једном показују да су "Еко топлане" функционално, самоодрживо и профитабилно предузеће, које може да обавља повјерену комуналну дјелатност те да су створене све претпоставке за стабилно и успјешно пословање и у наредном периоду.

Уштеде

Да би систем даљинског гријања функционисао током пандемије те био обезбијеђен континуитет успјешног пословања, предузет је цијели сет активности.

- Постигнути су договори са добављачима и банкама у вези са одређеним роковима плаћања. Покренут је цијели низ пројеката који су обезбиједили око милион КМ уштеда у пословању, прије свега кроз значајно смањење трошкова ланца снабдијевања, смањење губитака на дистрибутивној мрежи, али и још неких других пројеката. И поред негативног ефекта пандемије, није било отпуштања радника нити смањења плата запосленима. Плате запосленима, доприноси, сви порези и остале обавезе према држави, редовно су исплаћивани током пандемије, као и претходне двије године пословања - казали су у "Еко топланама".

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана