“Еко топлане” успјешне у очувању животне средине: Уз гријање и квалитет ваздуха прве категорије

Г.С.
“Еко топлане” успјешне у очувању животне средине: Уз гријање и квалитет ваздуха прве категорије

БАЊАЛУКА - Квалитет ваздуха у близини производног постројења “Еко топлана” је у првој категорији, а емисије загађујућих материја из димњака, као и у ваздуху у околини производног постројења су знатно мање у односу на граничне вриједности, прописане Правилником о мјерама за спречавање и смањење загађења ваздуха и побољшање квалитета ваздуха.

Ово су показали резултати испитивања квалитета ваздуха и загађујућих материја на локацији “Еко топлана” Бањалука, које је током прошлог мјесеца радила акредитована организација Институт за грађевинарство “ИГ” Бањалука.

- У складу са обавезама “Еко топлана” наведеним у Еколошкој дозволи, а у циљу утврђивања квалитета ваздуха, сваке године врше се редовна мјерење имисионих концентрација загађујућих материја у ваздуху. Ове године, као и претходних година, мјерене су имисионе концентрације релевантних показатеља квалитета ваздуха, што је укључивало концентрације сумпор диоксида (SO2), угљен моноксида (CО), азотних оксида (NО, NО2, NОX), озона (О3) и суспендованих честица (ПМ10), како на самим димњацима, тако и у близини производног постројења – саопштено је из “Еко топлана”.

Из ове компаније још наводе да према резултатима мјерења, средње дневне концентрације загађујућих материја кретале су се знатно испод граничних вриједности прописаних Правилником.

- Када је ријеч о емитовању суспендованих честица (ПМ10), измјерене вриједности са димњака “Еко топлана” биле су између 3,97 и 5,82 микрограма по метру кубном, док је највиша измјерена вриједност на мјерном мјесту у близини објекта “Еко топлана” износила 31,26 микрограма по метру кубном. Ови подаци су показатељ да на загађеност ваздуха утичу саобраћај и индивидуална ложишта, с обзиром на чињеницу да је мјерно мјесто било у близини стамбених објеката - истичу у “Еко топланама”.

На крају су још додали да иако су измјерене вриједности више у близини објекта, него на самим димњацима, и ови резултати су испод граничних вриједности које износе 50 микрограма по метру кубном.

- Правилником о вриједностима квалитета ваздуха утврђене су граничне и толерантне вриједности квалитета ваздуха у циљу заштите здравља људи, вегетације и природних еко-система, као и максималне дозвољене концентрације загађујућих материја у ваздуху - закључили су у “Еко топланама”.

Побољшања са биомасом као горивом

Захваљујући “Еко топланама”, квалитет ваздуха је знатно побољшан. Резултати мјерења у претходне три године јасно показују да је након оснивања “Еко топлана”, односно промјене енергента и преласка са фосилних горива на обновљиве изворе енергије, ниво загађења у Бањалуци значајно смањен. Преласком на биомасу, односно дрвну сјечку, концентрација карбон моноксида (CО) је смањена два до три пута, док је концентрација сумпор диоксида (SО2) мања за више од четири пута у односу на период када је основни енергент био мазут и када је град гријала стара топлана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана