“Еко топлане” се припремају за нову сезону гријања: Нове цијеви гаранција још топлијих станова

Маја Станојевић
“Еко топлане” се припремају за нову сезону гријања: Нове цијеви гаранција још топлијих станова

Годишњи ремонт производних постројења “Еко топлана” и санација дистрибутивне мреже у пуном је јеку, а у оквиру припрема за предстојећу сезону гријања у току је и набавка енергента.

Током досадашње санације топлификационе мреже, техничке екипе “Еко топлана” замијениле су старе цијеви новима у неколико градских улица. Радови теку према унапријед утврђеном плану, а на основу анализа урађених током претходних сезона и утврђивања најкритичнијих тачака, односно на дијеловима мреже на којима најчешће долази до пуцања и прекида испоруке топлотне енергије током сезоне гријања. Старе и дотрајале цијеви замијењене су новима на неколико мјеста у Пиланској улици, на дијелу магистралног вреловода Индустрија, на којем током сезоне долази до честих прекида испоруке топлотне енергије. С обзиром на обим посла, ова санација још  је у току, а требало би да обезбиједи бољи квалитет гријања корисницима у овом дијелу града. Нове цијеви биће гаранција још топлијих станова.

- Осим тога, до сада је санирана мрежа на више локација, а између осталог, старе цијеви замијењене су новима у улицама Пете козарске бригаде, Козарској, Скендера Куленовића, Браће Југовића, Мајке Југовића, Степе Степановића и Слободана Јовановића, док је у улици Краља Петра Другог у потпуности реконструисан топловод... До почетка сезоне гријања, наше техничке екипе настављају да санирају топлификациону мрежу и на другим трасама, у складу са планом ремонта и санације.

Са циљем побољшања квалитета гријања, у току су машински и грађевински радови и у вреловодним шахтовима и топлотним подстаницама, који представљају саставни дио годишњег плана – саопштено је из “Еко топлана”

Од завршетка сезоне гријања до краја јула, у санацију мреже “Еко топлане” су уложиле више од пола милиона КМ сопствених средстава.

Како је познато, највећи проблем “Еко топлана”, односно система даљинског гријања је лоше стање дистрибутивне мреже.

- Упркос томе, већ четири сезоне успијевамо да обезбиједимо потребан квалитет гријања, а тај квалитет се побољшава из године у годину, захваљујући редовним улагањима у дистрибутивну мрежу – саопштено је из “Еко топлана”.

У складу са планом набавке, до сада је обезбјеђено више од 70 одсто потребног енергента, а комплетна количина потребна за предстојећу сезону биће обезбијеђена до краја ове године.

Унутрашње инсталације

Подсјећамо кориснике, ако имају у плану реновирање станова и радове на унутрашњим инсталацијама, да их заврше најкасније до краја прве половине септембра, када “Еко топлане” почињу са пуњењем система водом и завршним припремама пред почетак сезоне гријања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана