“Еко топлане”: Побољшан квалитет гријања

Илијана Божић
“Еко топлане”: Побољшан квалитет гријања

БАЊАЛУКА - “Еко топлане” су на половини сезоне гријања 2019/2020. и до сада производња и испорука топлотне енергије протичу уредно, без већих проблема.

Када је ријеч о квалитету гријања, редовне анализе показују да је у односу на протекле сезоне квалитет гријања побољшан, што је резултат санације дистрибутивне мреже која је урађена у периоду прије ове сезоне гријања. 

- С обзиром на чињеницу да су “Еко топлане” комунално предузеће у служби корисника, однос са потрошачима нам је веома важан, а задовољство корисника нам је на првом мјесту. Редовна годишња анкета о задовољству корисника услуге спроведена у складу са ИСО стандардима у 2019. показала је да је просјечна оцјена задовољства корисника 4,05 (ранг оцјена од један до пет). Циљ нам је да током 2020. оцјена задовољства корисника буде увећана на минимално 4,2. Током протекла три мјесеца број оправданих рекламација на квалитет гријања, у односу на исти период прошле сезоне, смањен је за 18 одсто, док су губици топлотне енергије на дистрибутивној мрежи смањени за седам одсто - кажу из “Еко топлана”.

Када је ријеч о односима са корисницима, истичемо да након одлука Уставног суда Републике Српске у вези са оцјењивањем уставности и законитости појединих одредаба Одлуке о општим условима за производњу, испоруку и кориштење топлотне енергије, “Еко топлане” настављају пословање у складу са позитивним законским прописима. 

- Нагласак стављамо на повећање квалитета услуге и комуникацију са крајњим корисницима, тим прије што су одлукама Уставног суда потврђене као уставне и законите одредбе које се односе на искључење, мјерење, приговоре корисника, цијене и обрачун испоручене топлотне енергије, а односи између “Еко топлана” и корисника који су у облигационом односу остају непромијењени - кажу из “Еко топлана”.

Енергент за сезону 2019/2020. обезбијеђен је на домаћем тржишту, а као и до сада, у потпуности је плаћен сопственим средствима, без финансијске помоћи јавних институција, што је показатељ самоодрживости и функционалности “Еко топлана”.  

Важно је напоменути да су цијене гријања у овој сезони за све кориснике остале исте, упркос значајном повећању цијена електричне енергије у септембру прошле године за индустријске потрошаче, па и “Еко топлане”.

Највећи изазов за “Еко топлане” је стање дистрибутивне мреже, која је стара скоро пет деценија и у коју се у протеклом периоду није довољно улагало. У току су завршне припреме плана инвестиција у дистрибутивну мрежу од маја до септембра ове године.

Основни циљ плана је да се кроз реализацију инвестиција у наредној сезони гријања додатно побољша квалитет испоруке топлотне енергије, а тиме и задовољство корисника
 

КВАЛИТЕТ ВАЗДУХА

Преласком на обновљиви извор енергије у Бањалуци је смањено загађење ваздуха, па је град данас један од ријетких већих у региону који нема проблем са квалитетом ваздуха, а резултати свакодневних мјерења од стране акредитоване институције Института за грађевинарство “ИГ” показују да је квалитет ваздуха у граду у првој категорији.

За прва три мјесеца ове сезоне систем даљинског гријања у потпуности је функционисао на дрвну сјечку, без потрошње мазута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана