"Еко топлане“ добиле још један судски спор: И без уговора испоручена енергија мора бити плаћена

Јелена Танацковић
"Еко топлане“ добиле још један судски спор: И без уговора испоручена енергија мора бити плаћена

БАЊАЛУКА - Корисници услуга „Еко топлана“ Бањалука који су користили испоручену топлотну енергију дужни су је и плаћати без обзира на непостојање уговора у писаној форми.

Доказ за то је и посљедња пресуда Врховног суда Републике Српске која је само једна у низу правоснажних пресуда у корист „Еко топлана“ Бањалука.

Наиме, након Основног и Окружног суда у Бањалуци, те Окружног привредног и Вишег привредног суда у Бањалуци, предмети у вези са обавезом плаћања за испоручену топлотну енергију дошли су и до Врховног суда Републике Српске.

Из „Еко топлана“ су рекли, коментаришући ову одлуку, да је Бањалучанин П. Л. тужио компанију са циљем да се утврди да не мора плаћати рачуне за топлотну енергију јер нема закључен уговор и да је начин наплате који примјењује поменуто предузеће незаконит.

- Након што је Окружни суд у Бањалуци пресудио у корист „Еко топлана“ овај Бањалучанин обратио се и Врховном суду РС. Међутим, Врховни суд је одбио поднесену ревизију што значи да се ранији ставови другостепених судова не мијењају и законито поступање „Еко топлана“ потврђено је и пред овим, највишим судом - казали су из овог предузећа.

Директор Сектора корпоративних послова “Еко топлана“ Жељко Гајић казао је да је овом одлуком питање начина поступања компаније дефинитивно потврђено као исправно и законито.

- Поштујући правне норме у протеклом периоду, успостављена је судска пракса у корист „Еко топлана“, готово сва правна питања од значаја пресуђена су у корист нашег привредног друштва - казао је Гајић.

Истиче да правна служба „Еко топлана“ сада преузима предмете које су до сада водили адвокати и наставља самостални рад, са планом да на основу стеченог знања настави да гради повјерење корисника.

Још је нагласио да је управо овај случај, прије извјесног времена, медијски промовисан као велики доказ да „Еко топлане“ не испоручују топлотну енергију у складу са законом и најављивана је „велика побједа“, а епилог је да су „Еко топлане“  по ко зна који пут успјеле у спору.

- Још једном позивамо све кориснике да не насједају на неозбиљне савјете, већ да заједно са „Еко топланама“ проналазе најбоља рјешења - апелује Гајић.

Адвокат Дарија Мирнић Мајсторовић, која је је заступала „Еко топлане“ у овом спору, казала је да правни ставови који су корисницима „Еко топлане“ од почетка били саопштавани поново су потврђени као правно исправни и истинити.

- Оваква одлука је очекивана и представља још једну одлуку у низу. Успјех „Еко топлана“ у споровима по жалбама је 100 одсто пред Вишим привредним судом, више од 95 одсто пред Окружним судом и сада је тачка стављена и пред Врховним судом Републике Српске - казала је Мирнић Мајсторовић. 

Адвокат Вања Лакић, која је заступала корисника који је покренуо тужбу против „Еко топлана“, казала је да су очекивали оваку пресуду.

- Ревизија није дозвољена јер нема цензуса. Поднијели смо Апелацију Уставном суду БиХ. Очекујем повољан исход јер се ради о чистим повредама права - каже Лакићева.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана