„Еко топлане“ Бањалуке уштедјеле Граду више од 40 милиона КМ

Александра Тодоровић
„Еко топлане“ Бањалуке уштедјеле Граду више од 40 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Оснивањем „Еко топлана“, Град Бањалука је у посљедње четири године уштедио више од 40 милиона КМ, јер су старој топлани, прије оснивања „Еко топлана“, сваке године обезбјеђиване субвенције, позајмице и гаранције у износу од 10 до 15 милиона КМ како би се обезбиједио енергент и функционисање система даљинског гријања, с обзиром на то да без те помоћи гријање није било могуће.

Кажу ово у у предузећу „Еко топлане“ додајући да захваљујући формирању новог предузећа, није више било потребе да град субвенционише градску топлану нити је предузеће „Еко топлане“ добило било какве субвенције од Града Бањалука или било које друге јавне институције.

-Поводом инсинуација које су се посљедњих дана појавиле у јавности, а у вези са пословањем „Еко топлана“, као и захтјева градоначелника Бањалуке у вези са достављањем поједине документације, односно ревизију пословања, а у циљу транспарентности рада и заштите нарушене репутације Друштва, Управни одбор Друштва, у складу са законом и оснивачким актом, упутио је 15. Септембра ове године Скупштини Друштва односно оснивачима, предузећу IEE Technology и Граду Бањалука приједлог за избор независне реномиране међународне ревизорске куће која би извршила тражену ревизију пословања – истакли су у предузећу „Еко топлане“.

Додају да је, пореd тога, Град Бањалука уредно и благовремено обавијештен од стране Управног одбора „Еко топлана“ о законској процедури и обавезама по Уговору о оснивању Друштва у вези са ревизијом и достављањем информација.

Прецизирали су да Закон о привредним друштвима и Уговор о оснивању су врло јасни и сваки облик ревизије врши се на основу одлуке Скупштине Друштва. „Еко топлане“ не могу усвојити захтјеве оснивача уколико исти нису у складу са позитивним прописима и закљученим уговорима.

-Апелујемо на све политичке актере да не користе „Еко топлане“ за прикупљање политичких поена, јер се на тај начин директно нарушава репутација успјешног привредног друштва, али и функционисање система даљинског гријања за шта се надамо да није ни у чијем интересу. Стога, сматрамо да би закон, струка и остварени резултати требало да буду на првом мјесту – истакли су у предузећу „Еко топлане“.

Подсјећају да су у протекле четири године, од оснивања „Еко топлана“, сваке године, у складу са законом, оснивачким актом и правилима струке вршене ревизије пословања Друштва од стране реномираних међународних ревизорских кућа. Извјештаји независних ревизора у вези са ревизијом финансијских извјештаја за сваку од претходних година, показали су да су „Еко топлане“ Бањалука уредно пословале. Према мишљењима ревизора, приложени финансијски извјештаји приказали су истинито и објективно, по свим материјално значајним питањима, финансијски положај „Еко топлана“ на крају сваке пословне године, као и резултате њиховог пословања и новчане токове за сваку завршену пословну годину, у складу са Законом о рачуноводству и ревизији Републике Српске. Све обављене ревизије биле су у складу са Међународним ревизијским стандардима, а ревизори су изразили увјерења да су ревизорски докази који су прикупљени, достатни и примјерени као основа за изражавање наведених мишљења. Сви ревизорски извјештаји редовно су сваке године достављани и Граду Бањалука као једном од оснивача „Еко топлана2.

Извјештаји о пословању, финансијски извјештаји, као и извјештаји независних ревизора за сваку пословну годину, редовно су усвајани од стране Скупштине Друштва.

-Осим тога, Скупштина града Бањалука, је за сваку пословну годину усвојила информацију о пословању, као и информацију о плану пословања, што је још један од доказа остварења позитивних пословних резултата и транспарентности пословања – напомињу у „Еко топланама“.

Извјештаји о пословању, као и планови пословања „Еко топлана“ јавно су доступни на веб страници Града Бањалука.

-Користимо прилику да укажемо на чињеницу да се пословање „Еко топлана“ одвија и под обавезним годишњим надзором Европске банке за обнову и развој (EBRD), која је кроз подршку од почетка укључена у пројекат „Еко топлана“. Такође, поводом иступа у јавности градоначелника Бањалуке на конференцији за штампу одржаној 12.септембра 2021. године, на којој је у везу доведено оснивање фирме „Еко топлане“ са фирмом Perfect'eau Sàrl из Швајцарске, желимо да информишемо јавност да „Еко топлане“ са поменутом фирмом немају закључен никакав уговор нити било какве пословне трансакције. Такође, „Еко топлане“ немају пословне трансакције са фирмама Еурос осигурање, А&К  Консалтинг, Smart Solution, Финос, FinCredit, као ни са лицима Срђан Амиџић и Синиша Куртеш, осим у дијелу гдје Еурос осигурање и Срђан Амиџић примају и плаћају испоручену топлотну енергију као корисници услуга, што ће најављена ревизија и показати – истакли су у предузећу.

Синиша Куртеш је био члан Управног одбора „Еко топлана“ од краја 2019. до марта 2021. године, али за овај ангажман није имао никакву накнаду од стране „Еко топлана“. Од марта 2021. године, на захтјев градоначелника Бањалуке, са циљем увида у транспарентност пословања у Управни одбор, као члан именована је Драгана Кљајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана