Дворишна распродаја окупила хуманисте: Напуштени пси нису сами

Катарина Шапоња
Дворишна распродаја окупила хуманисте: Напуштени пси нису сами

Људи широког срца и љубитељи пријатеља са шапама показали су да напуштене животиње, ипак, нису саме те су на хуманитарном догађају под називом “Псећи базар” прикупили 1.884 марке како би им обезбиједили боље услове.

Овај несвакидашњи догађај организовало је Удружење за заштиту животиња “Варди”, уз помоћ бањалучког социјалног центра (БАСОЦ), стварајући атмосферу веселе дворишне распродаје. Посјетиоци су имали прилику да купе разне предмете, укључујући опрему за кућне љубимце, књиге, цвијеће, посуђе, накит и антиквитете. Све то је било намијењено прикупљању средстава за напуштене псе. Предсједница Удружења Свјетлана Трифуновић, казала је да су захвални свима који су дошли да подрже ову хуманитарну акцију.

- Двориште у коме смо организовали базар било је мјесто хуманости и истинског другарства - рекла је Трифуновићева.

Прикупљени новац биће искоришћен за плаћање смјештаја за неколико паса који су тренутно у пансиону, као и за смањење дуга код ветеринара.

- Наши дугови су веома велики јер бринемо о 24  пса, од којих су неки имали тешке операције па овај износ не може све то да исплати, али у знатној мјери помаже да ублажимо ситуацију - појашњава она.

На базару су посјетиоци имали прилику да упознају неколико паса о којима удружење води бригу. Највише пажње привукло је штене Окса, старо тек седам дана, чија је прича невјероватна.

- Пронашли смо кујицу на улици и одмах смо је одвели ветеринару да је стерилише. Међутим, када смо дошли по њу, ветеринар нам је дао и штене.

Испоставило се да се оштенила и одбацила штенце. Једно штене је остало у њеној утроби, то је Окса, која је спасена покушајем стерилизације - казала је Трифуновићева.

Како каже, кујица одбацује Оксу па је Свјетлана преузела одговорност да је храни на флашицу. Свјетлана живи са 16 напуштених паса у селу Врбањци поред Котор Вароша те позива све који воле животиње, ако их пут нанесе у њен комшилук, да се јаве и упознају остатак чопора.

Донирање

“Псећи базар” је активност коју Удружење “Варди” реализује једном годишње, како би прикупило новац за ветеринарске трошкове, храну и остале потрепштине.

- Уколико желите да донирате новац за његов рад то можете урадити уплатом на рачун број 5620998159079543 који је отворен у НЛБ банци. Такође, ако желите да пратите рад овог удружења, то можете учинити путем страница на друштвеним мрежама - саопштили су из поменутог удружења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана