Двије нове камере дневно лове 444 возача

Данијела Стоканић
Двије нове камере дневно лове 444 возача

Бањалука - Стационарни радари постаљени на магистралном путу Зелени вир и Булевару Српске војске за само седам дана рада снимили су 3.108 прекршаја. Нове камере ловиле су 444 возача дневно!

Како су објаснили у Министарству унутрашњих послова Републике Српске највише ових прекршаја, њих 1.750, или 250 дневно евидентирано је у Зеленим виру, за прекорачења дозвољене брзине.

- Међутим, на Булевару Српске војске, овај радарски систем снимио је 1.358 прекршаја или 194 дневно. Они се односе на, поред прекорачења дозвољене брзине, и пролазак кроз црвено свјетло на семафору - рекли су у МУП - у РС.

Додали су да је радарски систем за првих десет мјесеци ове године, на осталим локацијама у граду, а има их још на три,  снимио 23.696 прекршаја.

- Да возачи, упркос упозорењима, не одустају од брзе вожње доказује чињеница да се од укупног броја, 23.484 прекршаја се односило прекорачење прописане брзине, док је 37 због проласка кроз црвено свјетло на семафору - истакли су у МУП-у.

Подсјетили су да су новчане казне за прекршаје од 30 до 1.000 КМ, а оне зависе од тога колико је било прекорачење брзине возила, као и забрана управљања возилом на одређен период.

- У циљу транспарентности поступања, возачима који су евидентирани стационарним радарским системом, фотографија возила у прекршају је доступна 30 дана од дана слања захтјева за давање података. У наредном периоду планирамо набавку и постављање стационарних и мобилних радарских система у граду - нагласили су у МУП-у.

Мјештани Зеленог вира истичу да се разлика сад у прије мјесец дана, по питању брзе вожење кроз насеље, и те како осјети.

- Од када је радарски систем у функцији, деведесет одсто возача успори кроз овај дио насеља. Нажалост, папучицу на гасу поново до краја стисну чим изађу из дијела насеља које покрива овај радарски систем - рекао је представник грађана Зеленог вира Бранко Милинковић.

Додао је да су му из МУП-а обећали да ће у наредном периоду поставити још кућишта за радаре, као и "лутајућу" камеру.

Радари

Радарски систем у Зеленом виру и на Булевару Српске војске евидентира брзину прекорачења већу од десет километара на час од дозвољене (40 километара на сат у Зеленом виру, 50 километара на сат на Булевару српске војске), са двије фотографије на којима су јасно уочљиве регистарске ознаке и снимком од 12 секунди. Радар има могућност да снима саобраћај током 24 часа. Прикупљене информације могу бити искоришћене и у друге оперативне сврхе, јер се јасно виде подаци о возилу, мјесту и времену проласка крај камере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана