Двије деценије становници Борика чекају проширење паркинга

Јасмина Перишић
Двије деценије становници Борика чекају проширење паркинга

Бањалука - Паркинг у улици Војводе Живојина Мишића у насељу Борик премали је за број возила чији власници станују у околним зградама, као и за бројне раднике и посјетиоце продавница и фирми који се налазе у овој улици.

Становници причају да муку муче да нађу мјесто за аутомобиле испред своје зграде, а још прије 20 година обећано им је проширење паркинг простора.

- Из Градске управе су обећали да ће срушити бараку у којој су доскора биле просторије мјесне заједнице Борик и на том мјесту изградити 40 нових паркинг мјеста. Сада је катастрофа! Паркинзи око зграда су малени и нису довољни за све нас који живимо у овим зградама. Послије земљотреса овдје је било пет великих зграда - чувени "Титаник" и још четири зграде које је градило предузеће "Враница" па их по њима и зову. Деведесетих година прошлог вијека никле су још три велике зграде, али ниједно паркинг мјесто - каже становник Нико Анушић.

Уска је и улица која води на главну улицу, па се поред отежаног мимоилажења, неријетко стварају и колоне возила.

- У згради гдје живим налазе се и мјесна канцеларија, предузеће "Деп-от", фризерски салони и продавнице, што захтијева доста паркинг простора. Ту се свакодневно довози роба доставним возилима, сви радници који ту раде на посао долазе аутомобилима. Највише се изнервирам када дођем са пијаце па немам гдје да паркирам. Морам тражити јавни паркинг удаљен више од километра и цекере са намирницама носити до зграде - рекао је Анушић.

Његова комшиница Едина Буразоровић, која станује у кући недалеко од његове зграде, каже да је скоро 20 година у плану да буде срушена барака бивше мјесне заједнице, а да би на том плацу могао нићи нови паркинг.

- Знам то јер се моја ограда граничи са бараком, па је било приче да би ми изузели дио земљишта уз надокнаду како би проширили паркинг. Сваке године нам говоре да ће то бити идуће године, али никада ништа од тога - казала је Буразоровићева.

Из Градске управе кажу да ова барака још служи сврси.

- У просторијама бивше мјесне заједнице је и спомен-плоча погинулим борцима. Тражи се рјешење да она буде исељена да би могло доћи до рушења. Тек тада је могуће градити паркинг - казали су у Градској управи.

Црква

Нико Анушић каже да ни сам не зна како су надлежни замислили да дозволе градњу цркве у овој улици, када ни сами немају гдје да паркирају возила.

- Могуће је да нам још и изграде цркву која би се такође користила нашим паркингом. То је неизводљиво, а када се томе додају силна вјенчања и крштења, не могу ни да замислим гдје би се ти људи паркирали - казао је Анушић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана