Захваљујући вриједним кројачицама “Мозаик пријатељства” има додатни извор прихода: Златне руке Сање и Анке

Јелена Танацковић
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Захваљујући вриједним кројачицама Сањи Вукелић и Анки Баруџија Хуманитарно удружења “Мозаик пријатељства” има додатни извор прихода, а њихови корисници, лица са слабијим материјалним стањем, могућност да добију нову гардеробу.

Њих двије у кројачкој радњи “Златне руке” већ три године шију и прекрајају гардеробу, али и пружају могућност да заинтересоване науче тајне овог племенитог заната.

- Прије неколико година удружење је мени помогло када ми је било најпотребније јер због породичних обавеза нисам могла да се професионално бавим послом. Сматрала сам да је ово један од начина на који могу заправо да се искупим и захвалим им - испричала је Вукелићева за “Глас Српске” .

Каже да је то за њу прави одмор и бијег од недаћа, да кроз хуманитарни рад допринесе заједници.

- Ово ми добро дође. Моја плата је топла просторија, храна и основне потребе за живот и на томе сам захвална - додала је Вукелићева.

За Баруџију послије деценија мукотрпног рада кројачка радња је дошла као одмор.

- Моји пензионерски дани пролазе у овим просторијама. Овдје сам задовољна. Завршила сам школу за шивење и ово је био прави начин да покажем и радим шта знам, а најбитније је да вријеме не проводим у кући - рекла је Баруџија.

Предсједник “Мозаика пријатељства” Мирослав Субашић је рекао да је ова иницијатива покренута с циљем пружања помоћи људима - да науче да шију, али и да се запосле.

- Ово је права ствар, а наша идеја је да људи науче да кроје и прекроје тканине. У некој будућности да прерасте у социјално предузеће, које ће донијети посао овим људима - рекао је Субашић.

Нагласио је да кројачка радња зарађује за хљеб у кухињи, а да од суграђана зависи и њен рад, али и рад кухиње.

- Она не може радити ако нема других људи који ће доћи да добију услуге “Мозаика пријатељства”, своје торбе немају коме да сашију и продају. Вјерујем да ће ипак људи доћи до нас и да ће све што треба да преправе и поправе донијети нама, да ће свима бити добро - поручио је Субашић.

Услуге

У Удружењу грађана “Мозаик пријатељства” истичу да у кројачкој радњи раде ситне преправке и скраћивање гардеробе, израђују крпе за домаћинства и ресторане.

- Осим тога оне се баве шивењем постељине, радних кецеља те још многобројних креација, а све за добробит и унапређење рада јавне кухиње. Наплата ових услуга кошта од једне па до три КМ, које иду за набавку намирница за оброк љубави - рекао је Субашић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана