Дукатфест 2015: Побједa oстаје код куће

Јасмина Перишић
Дукатфест 2015: Побједa oстаје код куће

Бањалука - Културно-умјетничко друштво "Чајавец" из Бањалуке својом тачком Старе игре из Бањалуке однијело је побједу на Осмом интернационалном фестивалу фолклора "Дукатфест 2015".

На централној манифестацији фестивала која је одржана у уторак увече на Тргу Крајине поред побједника, који је освојио гран при у износу од 600 евра, награду за аутентичност добило је друштво из Србије, а за стил ансамбл из Италије.

Многобројни посјетиоци овогодишњег "Дукатфеста" овацијама и бурним аплаузом испратили су наступе и осталих друштава, која су на овај фестивал стигла из Молдавије, Русије и Кипра. Разноликост народних ношњи, међу којима су најупечатљивији били гости из Русије, плијенила је пажњу Бањалучана, а занимљива је била и пратња изворних народних инструмената коју су имали сви ансамбли. 

Директор фестивала Наталија Тривић рекла је да је овогодишњи "Дукатфест" имао посебан значај због такмичарског дијела који није био на претходним фестивалима.

- Фестивал је нарочито значајан и због промоције нашег културног идентитета међу другим земљама. Бањалука је ових дана била град фолклора - рекла је Тривићева.

Члан КУД-а "Чајавец" Јелена Нинковић рекла је да је поносна због освојеног првог мјеста и додала да је ово културно-умјетничко друштво први пут наступило на "Дукатфесту".

 - Мада су године труда и рада иза нас, признајем да сам имала позитивну трему. Дали смо све од себе и надали се побједи, па ми је драго да се то и остварило - казала је Нинковићева.

Члан културно-умјетничког друштва из Италије Стефано Порку рекао је да је одушевљен фестивалом, али и Бањалуком и њеном гастрономијом.

- Ово је диван фестивал и дивно смо се провели у Бањалуци. Били смо узбуђени због такмичења и сви смо очекивали побједу. Ипак, најважније од свега је дивно дружење и пријатељства која смо стекли, а то је и циљ фолклора и народних игара - рекао је Порку.

Индија

Портпарол фестивала "Дукатфест" Сандра Ђукановић рекла је да је на фестивалу требало да наступи и ансамбл из Индије, али да су отказали због саобраћајне несреће коју су чланови ансамбла имали непосредно пред пут.

- До сада су на "Дукатфесту" наступале све земље свијета изузев Аустралије, што ћемо настојати да промијенимо - рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана