Дуг за ПДВ отплаћују на рате и без камата

Невена Бунић
Дуг за ПДВ отплаћују на рате и без камата

Бањалука - Корисници пословних простора у власништву града који имају заостала дуговања за неплаћени ПДВ имаће могућност да порез плате по знатно повољнијим условима, на рате до пет година и без затезних камата.

Ово стоји у Јавном позиву о одгођеном плаћању дуга према граду који је расписан јуче.

- Поред одгођеног плаћања и неплаћања додатних камата, нова рјешења односе се и на мјесечну рату која неће моћи бити мања од 10 КМ. Погодности су могуће на основу Одлуке о одгођеном плаћању дуга према граду која је донесена на сједници Скупштине града 20. и 21. јула - рекли су у Градској управи.

Нове повољности односе се на кориснике простора који нису измирили дуг за ПДВ настао до 30. јуна ове године, а они могу до 11. септембра да поднесу пријаву за одгођено плаћање, након чега би требало да склопе уговор о одгођеном плаћању.

- У случају неплаћања три мјесечне рате, уговор о одгођеном плаћању се сматра раскинутим, преостали дуг доспијева у цијелости за наплату, а дужник губи право на отпис камата. На Јавни позив се не могу пријавити дужници против којих град води судски поступак за наплату дуга, али имају могућност да закључе споразум о судском поравнању - казали су у Градској управи.

Према посљедњим подацима, више десетина корисника градских просторија, по основу неплаћеног ПДВ-а дугује 1,15 милиона КМ.

- Већ дужи низ година бројни корисници градских простора, који су им додијељени на бесплатно коришћење, суочавају се са великим рачунима за ПДВ, који је град у њихово име уредно уплаћивао према Управи за индиректно опорезивање. Корисници тих простора граду су требали тај износ накнадно да рефундирају, међутим, велики број њих није то радио, што је, на крају, довело до великих заосталих дуговања - објаснили су у Градској управи. Промијењен систем издавања

Градска администрација је промијенила систем издавања градских простора у покушају да смањи обавезе на основу великих рачуна ПДВ-а и тако омогући нормалан рад десетинама организација и удружења од општег интереса, које их сада користе.

- Сви корисници бесплатних простора сада потписују нове уговоре под измијењеним условима, након чега ће им бити знатно смањена издвајања за ПДВ - рекли су у Градској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана