Драгана жицу претвара у префињен накит

Јасмина Перишић
Драгана жицу претвара у префињен накит

Уникатни накит Драгане Чорокало красе спој елеганције, стила и креативности. Вјештим рукама од жице израђује своју линију накита под називом "Дантеа".

Основни алат којим израђује врхунске огрлице, наруквице, минђуше и прстење је игла хекларица, а први поглед на овај префињени накит, никада не би одао да је главни материјал за његову израду жица у боји.

- Као дјевојка вољела сам да хеклам и плетем, па сам ту технику пренијела и на израду накита од жице. Све је почело прије четири године када сам пожељела да обрадујем братову кћерку неким накитом који бих сама израдила - рекла је Чорокало. Како каже случајно је на интернету видјела наруквицу која је била израђена хеклањем жице и од тада јој се створила идеја да искористи своје дјевојачко умијеће.

- Било ми је драго када сам видјела да ми овај посао иде од руке, али сам на почетку само поклањала накит - прича Чорокало.

На наговор сестре временом је почела да продаје неке од накита из свог богатог асортимана и тако је ова педесетогодишња домаћица пронашла начин за зараду.

- Колико је дуготрајан процес израде накита толико је тешко одредити цијену и пронаћи муштерије. Најкраће вријеме за које израдим нешто је три сата. На неке огрлице потрошим и по три дана. Тако одређујем и цијену, искључиво по времену и труду који су утрошени - рекла је Чорокало.

У њеној серији накита, доминирају животињски и цвјетни мотиви, а цијене се крећу од 20 до 70 КМ.

- Свјесна сам да људи немају пара али стварно није лако толики труд давати у бесцјење. Радије поклањам накит него што спуштам цијену. Трудим се да у изради користим квалитетан репроматеријал, а у плану ми је да користим и сребро - каже Чорокало.

Додаје да продаја не иде баш најбоље.

- Жеља ми је да у скоријој будућности Град препозна рад креативаца и пружи нам већу подршку како бисмо пласирали своје рукотворине. Поред два сина и мужеве подршке добро би ми дошло да имам и кћерку која би носила мој накит и препоручила ме познаницама - рекла је Чорокало.

"Сјећања једне зиме"

На сајму креативаца под називом "Сјећања једне зиме" који ће бити одржан од 27. до 29. децембра на платоу испред храма Христа Спаситеља у Бањалуци, биће изложен и накит Драгане Чорокало.

- Циљ овог сајма је да представимо рукотворине 30 наших креативаца. Поред рукотворина на сајму ће за најмлађе бити приређени штандови са слаткишима. Уприличићемо и забавни програм - рекла је организатор сајма Драгана Прањић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана