Донирано 3.000 глукометара који ће бити подијељени пацијентима

Срна
Донирано 3.000 глукометара који ће бити подијељени пацијентима

БАЊАЛУКА - Дому здравља у Бањалуци данас је донирано софтвер за праћење вриједности шећера у крви и 3.000 глукометара, који ће бити подијељени пацијентима.

Током примопредаје донације фирме "Медилаб ван" на локалитету Поликлиника, пацијентима је уручено 20 глукометара.

Директор Дом здравља Невена Тодоровићје рекла да ће тимови породичне медицине у координацији са Центром за промоцију здравља и превенцију болести апарате подијелити пацијентима који болују од шећерне болести тип један или два, али сукцесивно, у складу са потребама јер не могу одједном све подијелити.

Она је истакла да у овој установи воде регистар обољелих од дијабетеса и да се током године пријави око 300 до 370 новооткривених пацијената, а указала је и да је већи број обољеле дјеце, како у Републици Српској, тако и у Федерацији БиХ.

"Донација је значајна јер је са овим апаратима нашој установи дониран и софтвер који служи и служиће за праћење вриједности шећера у крви код пацијената", рекла је Тодоровићева новинарима.

Према њеним ријечима, сваки од ових апарата може се повезати са мобилним телефоном и са софтвером, а вриједности шећера у крви пацијената биће похрањене у софтверу и доступне љекарима.

Она је додала да ће се један број апарата користити и за рад Центра за промоцију здравља и превенцију болести и у превентивном раду.

Тодоровићева је захвалила фирми "Медилаб ван" за донацију и позвала пацијенте да се пријаве тимовима породичне медицине и додала да, ако имају потреби и испуњавају услове, могу да добију апарат.

Она је напоменула да је Фонд здравственог осигурања од ове године ове апарате уврстио на листу медицинских средстава који се могу издати пацијентима на рецепт.

Директор фирме "Медилаб ван" БиХ Мићо Дробац рекао је да је ово ријетка ситуација када су све стране на добитку.

Он је додао да је, поред бањалучког Дома здравља, остварена сарадња и са домовима здравља у Лакташима, Челинацу, Теслићу, Добоју, Зворнику, Братунцу, Сребреници и Општој болници Требиње.

Зора Јовановић, која од шећерне болести болује десетак година, рекла је новинарима да јој донација много значи, јер је до сада апарат посуђивала и контролисала шећер у крви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана