Дому здравља у Бањалуци два амбулантна возила

nezavisne.com
Дому здравља у Бањалуци два амбулантна возила

БАЊАЛУКА - Дом здравља У Бањалуци добиће два нова амбулантна возила, а средства за набавку, у износу од 153.000 КМ, донирала је Влада Јапана.

Ова донација треба да буде уручена ове сриједе, а у Дому здравља кажу да су прошле године аплицирали за додјелу грант помоћи према јапанској амбасади у БиХ за пројекат донације средстава за набавку два санитетска возила.

“Грант уговор с Амбасадом Јапана у БиХ потписан је 5. марта, а нова функционална возила ће умногоме олакшати превоз пацијената”, казали су за “Независне новине” у Дому здравља.

Додају да ова установа, која је према капацитетима највећи дом здравља у РС, на годишњем нивоу пружи око 4.500.000 услуга у 35 објеката на подручју града.

Истичу да посебан проблем, који ће бити олакшан новим санитетским возилима, представља што се за превоз пацијената ван РС користе кола којима је прошао вијек употребе, како у погледу пређених километара, тако и у погледу старости.

“Поред превоза хитних стања на територији града, Дом здравља обавља и превозе пацијената у друге здравствене установе ван РС, а током десет мјесеци ове године обављено је 326 таквих превоза”, објаснили су у овој здравственој установи.

У Амбасади Јапана у БиХ су рекли да је пројектом у оквиру ГАГП програма Влада Јапана додијелила грант од 154.362 КМ Дому здравља за набавку возила.

“Овај пројекат је допринио побољшању здравствене заштите у граду. Захваљујући донацији Дом здравља ће моћи да пружи адекватне и правовремене услуге превоза пацијентима у граду”, казали су у Амбасади Јапана.

Додају да Влада Јапана придаје велики значај примарној здравственој заштити, образовању и деминирању у БиХ.

“Влада Јапана је додијелила око 160 милиона КМ за опремање укупно 168 домова здравља и болница медицинском опремом широм БиХ током протекле 22 године кроз ГАГП и Генерал Грант Аид програме”, рекли су у овој амбасади.

Свечаној примопредаји два санитетска возила Дому здравља присуствоваће Хидејуки Сакамото, амбасадор Јапана у БиХ, Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите РС, градоначелник Игор Радојичић и Невена Тодоровић, директорица Дома здравља.

Донација за ОШ “Свети Сава”

Амбасада Јапана у БиХ у сриједу потписује грант уговор с Основном школом “Свети Сава” на Лаушу, у износу од 120.000 КМ.

У Амбасади Јапана су рекли да ће донација послужити за промјену столарије на школи, која није промијењена од када је школа направљена 1968. године.

“Застарјела столарија је доводила до губитка топлоте, а захваљујући овој донацији око 1.300 ученика као и њихови наставници и особље школе ће имати боље услове за рад”, казали су у Амбасади.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана