Домове користе радним даном и највише два сата

Весна Поповић
Домове користе радним даном и највише два сата

Бањалука - Друштвени домови на територији града могу да буду коришћени кроз уговор о закупу или уз једнократну дозволу града и то само радним данима не дуже од два сата.

Потврдили су то у Одјељењу за општу управу, које је задужено за управљање овим објектима, односно спровођење ових правила.

- Сви друштвени домови се користе под истим условима и то уз једнократну дозволу или на основу одлуке Скупштине града те уговора о закупу - казали су у овом одјељењу.

Како су појаснили, дозвола за једнократно коришћење може бити издата у току радног дана, од осам, а најкасније до 20 часова.

- У таквим ситуацијама простор се може користити највише два сата и то за одржавање састанака борачких организација, РВИ, породица погинулих бораца те удружења грађана. Коришћење простора у приватне сврхе или за друге потребе, осим наведених, није дозвољено - навели су у овом одјељењу.

Казали су да на подручју града има 12 друштвених домова.

- Од тога су у потпуној употреби друштвени домови у Бронзаном Мајдану, Пискавици, Верићима, Поткозарју и Залужанима, а у дјелимичној у Дебељацима, Рекавицама један и у Сарачици - рекли су у овом одјељењу.

Кажу да се не користе домови у Драгочају, Росуљама, Пријаковцима и Мишином Хану, зато што су објекти девастирани и потребна им је реконструкција.

Предсједник Савјета МЗ Пискавица Ненад Шибаревић сматра да би о коришћењу друштвених домова требало да одлучују савјети МЗ у којима се налазе ти објекти.

- За разлику од домова у неким другим мјесним заједницама кључ од нашег је у просторијама мјесне заједнице и ми одлучујемо о томе за које сврхе ће бити употребљаван - рекао је Шибаревић.

Објаснио је да су били приморани на тај корак, јер, како каже, нису имали саговорника у Градској управи са којим би се могли договорити на који начин ће овај објекат бити коришћен.

- Када би то функционисало онако како је начелница, која је задужена за тај посао, замислила, не бисмо никада ништа могли урадити, јер би објекат био закључан, а кључ у Градској управи - казао је Шибаревић.

Каже да у Друштвеном дому у Пискавици све функционише те да се просторије користе за састанке политичких партија, ловачког и удружења пензионери те мјесних борачких организација и за вјежбе културно-умјетничког друштва.

Пискавица

Друштвени дом у Пискавици је у јануару имао проблема због неплаћених рачуна за струју од 3.182 КМ.

- Један дио, тачније приземни дио Дома, користи КУД "Пискавица". За њега је инсталирано аутономно електрично бројило те претпостављамо да је ријеч о дугу који овај КУД није измирио. Други дио, тачније спратни дио објекта, користи се за рад мјесне канцеларије и мјесне заједнице Пискавица, гдје је инсталирано посебно бројило и мјесечна потрошња електричне енергије се редовно плаћа - рекли су у овом одјељењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана