Дом здравља проширио услугу “Е-чекаоница”: Кликом до гинеколога и педијатра

Невена Рељић
Дом здравља проширио услугу “Е-чекаоница”: Кликом до гинеколога и педијатра

БАЊАЛУКА - Дом здравља покренуо је “Е-чекаоницу” и у специјалистичко-консултативним амбулантама из гинекологије, Савјетовалишту за дјецу и Центру за вакцинацију.

“Е-чекаоница” омогућава пацијентима да се електронским путем преко сајта Дома здравља наручују код педијатра, односно гинеколога. “Е-чекаоница” се отвара, по истом принципу као и “Е-чеконица” у Служби породичне медицине.

Пацијент приликом активирања “Е-чекаонице” (лијевим кликом) уписује тражене податке у кућице приказане на екрану монитора или мобилног телефона. Подаци који се траже за наручивање су ЈМБГ пацијента и шифра тима или име и презиме породичног доктора код којег је пацијент регистрован. Уколико пацијент не жели да унесе јединствени матични број у “Е-чекаоници”, позивањем своје тимске породичне сестре путем телефона добије ПИН шифру, коју ће користити приликом уласка у електронску чекаоницу.

- Након уноса тражених података потребно је да корисник кликне на поље “Пријава”. Послије пријаве кориснику се на екрану појављује шема са распоредом рада тима породичне медицине и слободним терминима за наручивање. Уколико пацијенти желе да се наруче код педијатра или гинеколога, након пријављивања потребно је да изаберу тим педијатра или гинеколога - појаснили су из Дома здравља.

За наручивање код педијатра након уноса ЈМБГ дјетета (или ПИН шифре) и шифре тима породичне медицине (или имена и презимена породичног доктора код којег је пацијент регистрован), пацијенти бирају тим педијатра. Из Дома здравља напомињу да родитељи могу наручити дијете на преглед или вакцинацију само код педијатара који раде у Савјетовалишту за дјецу.

За наручивање код гинеколога пацијенткиње након уноса јединственог матичног броја (или ПИН шифре) и шифре тима породичне медицине (или имена и презимена породичног доктора), бирају тим гинеколога.

Доктори ће у чекаоници моћи да виде који су пацијенти и када наручени на прегледе те ће имати увид и у разлоге њихове посјете.

 Лакше наручивање

Циљ увођења “Е-чекаонице” је да пацијентима буде омогућено да се без доласка у амбуланте или без позивања путем телефона наруче на преглед код породичног доктора, гинеколога и педијатра у дан и термин када то пацијенту одговара.

- Апликација за наручивање електронским путем је направљена с циљем олакшања наручивања пацијената на прегледе, али и олакшања рада медицинском особљу, које неће више бити преоптерећено телефонским позивима за наручивање, већ ће вријеме више посвећивати пацијентима у амбулантама при прегледима и пружању услуга у интервенцијама - поручили су из Дома здравља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана