Дом “Рада Врањешевић” у процесу трансформације

А. Ј. Р.
Дом “Рада Врањешевић” у процесу трансформације

Бањалука - Дом за дјецу и омладину без родитељског старања “Рада Врањешевић” у Бањалуци у наредне три године биће потпуно трансформисан, а циљ је да што више малишана добије прилику да одраста у топлини породичног дома.

Информацију о процесу трансформације ове установе јуче је усвојила Влада РС, а програм “Трансформације институција и превенција раздвајања дјеце од породица” реализоваће се у партнерству Министарства здравља и социјалне заштите РС и УНИЦЕФ-а БиХ, уз финансијску подршку Европске уније.

Трансформација Дома би требало да смањи број корисника на начин да што више дјеце одраста у окриљу хранитељских породица. Такође, циљ је да се дјеци без родитељског старања, дјеци под ризиком од раздвајања од породица и са сметњама у развоју омогуће иста права и статус који имају други малишани.

Директор Дома “Рада Врањешевић” Владимир Кајкут истиче да ова установа већ ради на процесу трансформације по плану који је донијела радна група састављена од представника Дома и Министарства здравља.

- План подразумијева да се до 2021. године Дом окрене новим услугама и постане ресурсни центар социјалне заштите у Српској - рекао је Кајкут. Истиче да услуге предвиђене трансформацијом обухватају оснивање вртића, успостављање услуге “Предах”, оснивање ресурсног центра са савјетовалиштем, прихватилишта, дневног центра.

- “Предах” је намијењен дјеци са потешкоћама у развоју које ће родитељи моћи да доводе у Дом на дневни боравак. Једна од нових услуга односи се и на подршку спајања дјеце са њиховим биолошким породицама - навео је Кајкут.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана