Договора нема, обустава градског превоза од 1. јула све извјеснија

Сара Бојанић
Foto: С. Бојанић

БАЊАЛУКА - На данашњем састанку са руководством градских одбора странака које учествују у раду Скупштине града, а у вези са проблемом функционисања јавног градског и приградског превоза, нису се појавили представници скупштинске већине, рекао је након састанка у Градској управи Бањалука градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

-Представници СНСД-а, Уједињене Српске и Социјалистичке партије нису дошли на састанак. Оно што СНСД тражи, јесте да до краја године преузмемо четири милиона марака за финансирање јавног превоза - рекао је Станивуковић.

Казао је да би у том случају град морао одустати од осталих пројеката.

- Град је понудио да нови цјеновник важи само за појединачне и радничке карте, а град би субвенционисао ђачке карте и карте за социјално угрожене категорије - казао је Станивуковић.

Подсјетио је  да су превозници одлучили да, ако се не усвоји нови цјеновник, од 1. јула дође до обуставе јавног превоза у Бањалуци.

- Уколико се не постигне договор, ако остане такав став скупштинске већине и ако се не постигне консензус, спремни смо да у крајњем случају одемо пред врата оних гдје је проблем и настао - поручио је Станивуковић.

Директор „Аутопревоза“ Дејан Мијић рекао је да би према тренутној ситуацији од 1. јула могло доћи до обуставе јавног превоза у граду.

- Иако се стекао и трећи услов за поскупљење од првог марта, договор није постигнут - казао је Мијић.

Додао је да се постојећи цјеновник односи на цијену горива 2,59 КМ, а садашња цијена износи 3,5 КМ, што је неприхватљиво.

- Услов да од 1. јула не дође до обуставе градског и приградског превоза је да град исплати средства за јун и да се усвоји нови цјеновник. Потребно је, поред тога, издвојити средства за финансирање нерентабилних линија, 15 фенинга по километру за градски и 30 фенинга за приградски превоз - рекао је Мијић.

Додао је да је нерентабилне линије потребно редуковати, како се у вријеме кризе не би беспотребно трошио новац и гориво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана