Добровољни даваоци одржавају залихе крви

Маја Станојевић
Добровољни даваоци одржавају залихе крви

БАЊАЛУКА - Захваљујући бројним хуманим људима и акцијама добровољног давања располажемо са довољним количинама крви током љетног периода, а већих проблема нема ни током цијеле године, саопштено је “Гласу Српске” из Завода за трансфузијску медицину.

Поред добровољаца али и оних који активно дају крв сваке године у мисији хуманости су полицајци и други службеници Министарства унутрашњих послова Републике Српске. Тако је било у претходних неколико дана.

И Завода за трансфузијску медицину истакли су да је потреба за дозама драгоцјене течности у најтоплијем дијелу године повећана јер је у односу на цијелу годину, током љетних врелина смањен је број давалаца крви због годишњих одмора и распуста.

- У том периоду често је повећан и број саобраћајних несрећа па је самим тим  већа потреба за крвљу - појаснила је специјалиста трансфузиолог -  Снежана Цимеша Чеко.

Према њеним ријечима, веома је битно континуирано подизати свијест друштва о потреби добровољног давања крви, јер је   пацијентима потребна током цијеле године.

- Акције добровољног давања крви су од великог значаја за обезбјеђивање адекватних залиха током цијеле године. Управо због тога, правимо годишњи распоред акција и на тај начин омогућавамо да се оне правилно распореде током свих 365 дана - рекла је Цимеша Чеко.

Још је истакла да су залихе  најдрагоцјеније течности у сталном порасту јер свијест добровољних давалаца расте из године у годину.

- Даривању крви одазивају се грађани свих старосних узраста од 18 до 65 година. Посебно нам је драго да се све више младих полаже испит из хуманости - рекла је Чеко.

Апеловала је на све грађане да, упркос акцијама добровољног давања које су од велике помоћи Заводу, крв има кратак рок трајања па је због тога потребно да се залихе непрестано обнављају.

- Позивамо све здраве, пунољетне грађане  да дођу у најближу трансфузиолошку службу и дарују крв те на тај начин можда спасу нечији живот а наше резерве одржимо на задовољавајућем нивоу - закључила је Цимеша Чеко.

Групе

Према актуелним подацима Завода за трансфузијску медицину, тренутно стање залиха крви свих крвних група је стабилно.

- У нашој популацији је најзаступљенија крвна група А позитивна око 35 одсто, а најмању заступљеност има АБ  негативна крвна група око 1,5 одсто Залихе су попуњене сразмјерно присутности одређених крвних група - казала је Цимеша Чеко

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана