Добављач огрева оставља ОШ Иван Горан Ковачић у Лазареву без гријања

Јасмина Перишић
Добављач огрева оставља ОШ Иван Горан Ковачић у Лазареву без гријања

Бањалука - Ученици и особље Основне школе "Иван Горан Ковачић" у Лазареву могле би ускоро наставу држати у хладним учионицама уколико фирма "Ђузел" из Бановића не испоручи 30 тона угља за гријање.

Директор ОШ "Иван Горан Ковачић" Миленко Савичић каже да је са поменутом фирмом уговорена испорука 60 тона угља, али је допремљена само половина од 30 тона.

- Рок за испоруку друге половине угља био је још у септембру. Зовем их стално и тражим договорено, али све је узалуд. Страхујем да нас не завуку у зиму када се може десити да потрошимо оно што сада имамо од огрева - рекао је Савичић.

Каже да је школска комисија практично била приморана да на тендеру изабере добављача из Бановића, јер је био најповољнији, али да је сарадња са њим одраније проблематична.

- Сваке године нам представља проблем набавка угља. На тендер се највише јављају приватни накупци угља из Бановића и најчешће су најповољније двије фирме "Хармели" и "Ђузел". Те фирме припреме такву документацију да би човјек помислио да су гиганти, а када склопимо уговор кукају или да нема угља или да га не могу испоручити, јер им није исплаћена цјелокупна сума новца. Сваке године за набавку угља само за нашу школу буде издвојено 6.000 КМ - рекао је Савичић.

Додаје да добављачи врло добро знају да Министарство просвјете и културе РС плаћа енергенте за гријање са роком отплате од годину, а не школа.

- Чуо сам да фирма "Ђузел" једним камионом испоручује угаљ. Понекад кажу и да не могу стићи да нам испоруче угаљ јер имају доста клијената, па не стижу на све стране. Десило се једном да су псовали и мене и Министарство што им касни уплата рате за угаљ - казао је Савичић.

Додао је да би као најбоље рјешење за загријавање школе био прелазак на други енергент.

- Ложимо угаљ па се комшије из околних кућа и зграда буне због чађи и дима. То је највидљивије ујутро кад се тек наложи. Облак црног дима спусти се у двориште школе па иде ка оближњим зградама - казао је Савичић.

"Ђузел"

Из фирме "Ђузел" су рекли да ниједна школа са којом сарађују неће остати без угља, али да се испорука не спроводи одједном.

- Нама би требало 1.000 тона угља када би свима испоручивали све одједном, а то је скупа инвестиција. Пратимо колико која школа има угља и испоручујемо по приоритету - рекли су у предузећу "Ђузел".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана