Дјеца у Цврчку до 1. септембра

Весна Поповић
Дјеца у Цврчку до 1. септембра

Бањалука - Вртић "Цврчак" у Крфској улици у Мјесној заједници Обилићево требало би да почне са радом најкасније до 1. септембра.

Потврдио је то "Гласу Српске" начелник Одјељења за друштвене дјелатности Раденко Ђурица и додао да ће Центар за предшколско васпитање и образовање током ове седмице покренути процес набавке намјештаја и опреме за овај објекат.

Навео је да је ребалансом буџета града обезбијеђено довољно новца за ове сврхе, иако није хтио да прецизира о којој је суми ријеч.

- Кроз процес јавне набавке биће изабрана фирма са најповољнијом понудом - рекао је Ђурица.

Према његовим ријечима, судбина вртића "Срна" у улици Јосифа Панчића на Старчевици је за сада неизвјесна.

- Води се стална активност да се кроз донаторска средства обезбиједи намјештај и опрема за овај вртић, да би и он почетком школске године могао да прими малишане - истакао је Ђурица.

За потребе додатног смјештаја дјеце у вртиће у Обилићеву и на Старчевици у октобру 2014. године завршено је реновирање по једног објекта и они су и данас празни.

За адаптацију вртића на Старчевици град је уложио 285.000 КМ, а у Обилићеву 92.000 КМ. Према ранијим најавама, када почну са радом у њима би требало да борави око 100 малишана.

Да у граду влада акутни недостатак мјеста у вртићима потврђују подаци Центра за предшколско васпитање и образовање. Како су рекли, уписом малишана на јесен у први разред основне школе у градским вртићима биће ослобођено 448 мјеста.

Појаснили су да ће она бити слободна тек након 15. августа.

- У складу са уговором о упису дјетета у предшколску установу, који су родитељи потписали са Центром, дјеца која на јесен крећу у школу у вртићу могу бити до средине августа - објаснили су у Центру.

И поред ослобађања већег броја мјеста истакли су да ће листа чекања за упис у вртић бити смањена, али не и у потпуности укинута.

- Још 1.000 захтјева за упис не може бити ријешено исписом школске дјеце и они ће остати на листи чекања због, нажалост, недовољних уписних капацитета - рекли су у Центру.

Програм

У Центру за предшколско васпитање и образовање су подсјетили да се за малишане који нису похађали вртић прије уписа у први разред основне школе сваке године организује Програм припреме дјеце пред полазак у школу. Додали су да је ове године у програм уписано 580 малишана.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана