Ђацима неопходне чешће посјете зубару

Илијана Божић
Ђацима неопходне чешће посјете зубару

БАЊАЛУКА - Основна школа “Вук Стефановић Караџић” у Борику јуче је добила нову дјечју стоматолошку амбуланту, с циљем да орална хигијена школске дјеце буде подигнута на виши ниво.

Поражавајући статистички подаци показују да само 23 одсто малишана има здраве зубе, што се, прије свега приписује недовољној превенцији.

Директорица Дома здравља Невена Тодоровић је истакла да 76 одсто дјеце у узрасту од шест година има каријес млијечних зуба, а готово половина има каријес раног дјетињства.

- Истовремено приликом прегледа дванаестогодишњака утврдили смо поражавајуће податке да у просјеку свако дијете има покварено 3,5 зуба, што је далеко више од европског просјека, гдје је у истом узрасту број обољелих зуба од 0,5 до један - казала је Тодоровићева и нагласила да је циљ Дома здравља да се отварањем школских стоматолошких амбуланти повећа број превентивних прегледа најмлађих.

Градоначелник Игор Радојичић је нагласио да су град и Дом здравља заједно финансирали опремање стоматолошке амбуланте.

- На овај начин ће дјеци из двије основне школе са подручја Борика бити омогућени редовни прегледи и заштита зуба - рекао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана